Marknadsekonomisk flyktingpolitik

Migrationsverket i Boden har öppnat ett nytt flyktingläger, som kallas migrations-boende, i övergivna militärkaserner på ett område utanför centrum.

Migrationsverket har valt att trycka in 2-3 familjer i ett och samma rum och just nu är cirka 200personer drabbade av denna inhumana asylpolitik. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Boden har besökt lägret och pratat med de asylsökande som nu lever där.
De boende har desperat försökt bygga väggar av skåp och madrasser för att få en tillstymmelse till privatliv i de rum de tvingas dela, i många fall mellan minst två familjer med olika hemländer och språk. De boende förklarar att det är väldigt svårt att komma överens när man inte förstår var andras språk och en man vittnar om att bråken blir många på grund av den rädsla och osäkerhet som hela tiden tynger de asylsökande. Ingen av de vi pratat med har fått något besked om hur länge de tvingas vänta på beslut i sina asylärenden, vilket bidrar till enorm frustration och stress.
När de boende har bett Migrationsverket om annat boende har de nekats med förklaringen att det inte skulle finnas någon annanstans för de asylsökande att bo. Vi kan konstatera att enbart det kommunala hyresbolaget har över 80 tomma lägenheter, de flesta mellan 3 och 5 rum samt kök, där en större del stått tomma i över två år. Detta visar tydligt på hur migrationsfrågor idag faller offer för en marknadsekonomi som sätter vinstintressen före mänskliga behov. Nedskärningar och sparmål drabbar även Migrationsverket.
En person berättar om hur deras familj har fått löftet om en egen lägenhet med kök när de skickades från Gävle till Boden. Nu upplever de förtvivlan över den situation de har flytt till, där ett 50-tal personer samsas med minimala resurser för exempelvis matlagning. En före detta afghansk läkare menar att de asylsökande inte får sina mänskliga rättigheter uppfyllda samt att de inte kan förhindra allvarlig smittspridning på grund av trångboddheten och de dåliga köksförhållandena där ett stort antal människor samsas om små resurser. Många andra vi pratat med vittnar om att alla barn ständigt är sjuka till följd av smittspridningen. En kvinna som hjälper oss att tolka frågar varför de asylsökande inte kan få rätt att jobba istället för att tvingas till odrägliga bidrag och ett passivt liv utanför resten av samhället.
Under våra besök och samtal beskriver många av de asylsökande sin nuvarande situation som ovärdigt vansinne och att de kan tänka sig att bo var som helst utom just där de nu tvingas vistas.Situationen är ohållbar och protestaktioner med krav på lägenheter för de boende i lägret planeras. RS Boden ger sitt fulla stöd till de asylsökandes protester och rapporter om dessa kommer inom kort.

Raymond Ohlson

RS kämpar för ▼

  • Lägenheter till asylsökande, inte nya flyktingläger – behov före vinst.
  • Stoppa statlig och kommunal segregationspolitik.
  • Rätt till arbete för asylsökan de (AT-UND) nu.
  • Återinför rätten till asyl. Amnesti åt gömda flyktingar.

Artikeln i Offensiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s