Asylsökande protesterade på migrationsverket

Under tisdagen den 9 november tågade ett 50 tal asylsökande in på migrationsverket i Boden för en 7 timmar lång sittstrejk. De asylsökande protesterade mot de odrägliga förhållandena där de tillsammans med sina barn får leva i den institutionslikande militärbyggnaden som migrationsverketutsett som det nya migrationsboendet. (läs tidigare inlägg).

Nu är stämningen revolutionär bland de asylsökande, de inser att de måste ta kampen tillsammans för mänskliga rättigheter. Medlemmar från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) var på plats för att hjälpa till att tolka och medla mellan migrationsverket och de asylsökande som protesterade. Delmål av de krav som protesten hade kan komma att tillmötesgå av migrationsverket, däremot är kampen inte vunnen.

Migrationsverket skyller dessutom ifrån sig på hyresbolagen och marknaden, vilket bekräftats av lokala media där det kommunala hyresbolaget BodenBo medger att de vägrar hyra ut lägenheter till migrationsverket till förmån för de nyanställningar som planeras av försvarsmakten. Bolaget vill alltså hålla sina lägenheter tomma till hyresgäster som BodenBo tror kan komma. RS menar att detta visar på hur den kapitalistiska marknaden styr, där företagarnas vinstintressen kommer före mänskliga behov. Rättvisepartiet Socialisterna ger sitt fortsatta fulla stöd till de asylsökandes kamp och fler rapporter om aktioner för rättvisa kommer.

Senare på kvällen höll även RS och nätverket Boden mot rasism ett torgmöte till minnet av kristallnatten, delar av de protesterande asylsökande deltog. Raymond Ohlson och Magdalena Aarresalmi talade om den högerpolitik som idag förföljer romer runtom i Europa liknande nazitysklands jakt på judar, samt hur den kapitalistiska modellen inte kan existera utan medföljande rasism.

Martina Grenholm

RS kämpar för ▼

  • Lägenheter till asylsökande, inte nya flyktingläger – behov före vinst.
  • Stoppa statlig och kommunal segregationspolitik.
  • Rätt till arbete för asylsökan de (AT-UND) nu.
  • Återinför rätten till asyl. Amnesti åt gömda flyktingar.
Artikeln i Offensiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s