Flyktingars kamp gav resultat

Den 24 september förra året transporterades ungefär 150 flyktingar till en före detta militärförläggning i Boden.

Förläggningen består av rum med sex bäddar, en herrtoalett, en damtoalett för alla och två kök som alla kan använda. Sex olika personer från olika länder och med olika språkliga och etniska bakgrunder placerades i ett rum och dessutom inhystes 2-3 familjer i ett rum.
Förläggningen ligger också 3 km från stadskärnan och flyktingarna, äv­en de med små barn, var tvungna att gå den sträckan till fots vintertid.
Detta var tänkt att vara deras bostad fram till dess att deras ärenden är avgjorda.
Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna (RS) besökte förläggning­en för att ta reda på hur det såg ut där. De genomförde ytterligare besök för att försöka informera flyktingarna om deras rättigheter därför att de flesta av dem drog sig för att tala med Migrationsverkets personal om problemen, av rädsla för att det skulle skada deras asylärenden – innan de genomförde en sittstrejk inne på Migrationsverkets kontor i Boden.

Omkring 70 flyktingar deltog i strejken, som började kl 8 på morgonen och höll på till kl 3 på eftermiddagen.
Det blev lite bättre efter strejken då Migrationsverkets personal försökte placera några av familjerna i bostäder i Kiruna. Dessutom började posten skickas till förläggningen.
Migrationsverkets personal trakasserade emellertid flyktingar under strejken och sade till dem att de borde vara nöjda med vad de har. Somliga blev dessutom hotade.
Rättvisepartiet Socialisterna informerades om denna situation på ett partiföreningsmöte där en del flyktingar från förläggningen deltog.

En ny andra sittstrejk organiserades. Omkring 20 flyktingar och partimedlemmar deltog. Migrations- verkets personal lovade efter mötet att ingripa mot alla slags trakasserier.
Det är fråga om mindre framgångar, vilka ändå gjorde mycket för att stärka flyktingarnas ställning.

RS Boden

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s