Asylrörelsen demonstrerade

I samband med årsdagen av USAs invasion och ockupation av Irak demonstrerade Asylrörelsen i Norrbotten i Boden under lördagen. Ett 50-tal personer deltog och förbipasserande på Medborgarplatsen hörde tal om dagens flyktingpolitik och den högerpolitik som ligger bakom.

Talade gjorde bland annat Raymond Ohlson från Rättvisepartiet Socialisterna om den borgerliga politik som Bildt och Billström bedriver i jakt på profit och om hur olja och vapenexport skapar de problem som människor tvingas fly från. Svensk och Europeisk flyktingpolitik grundar sig bland annat på samarbeten med ex. Gadaffi och detta tillsammans med USAs imperialistiska krig driver människor från sina hem och familjer. Raymond talade även om situationen för romer runt om i Europa, om den statliga förföljelsen och hur migrationsverket fortsätter att blunda för detta för att kunna kasta ut fler asylsökande.

Andra talare var bla. Gafour Abbasneyad från Iranska flykt-ingföreningen, Jonas Brännberg kommunfullmäktigeledamot i Luleå och Safina Yusupova. Safina talade om barns och ungas situation som flyktingar och asylsökande i Sverige. Hon talade om hur migrationsverket bryter mot barnkonventionen och utövar statlig tortyr när man avvisar asylsökningar för barnfamiljer fram till dess att barn blir apatiska.

Demonstrationen uppmärksammades inte av lokalmedia, som däremot uppmärksammade att den Nordiska stridsgruppen hade militärövning i centrum vid samma tidpunkt, där man övade patrullering. De soldater som stod åhörare fick åtminstone en lektion i Europeisk krigs- och flyktingpolitik och några köpte knappar som säger ”Stoppa utvisningarna”. Såväl soldater som civila uppmärksammade demonstrationen när den tågade genom centrum med talkörer så som ”Jalla, jalla, asylrätt åt alla” och ”No borders, no nations, stop deportations”.

RS Boden

Annons

2 svar till “Asylrörelsen demonstrerade

  1. Pingback: 550 i Göteborg för asylrätten « Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg·

  2. Pingback: ”Bekämpa de som tvingar människor på flykt, inte de som flyr” « Rättvisepartiet Socialisterna Malmö/Lund·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s