Protest mot SD i Luleå 9/2

image

Linn Mäkelä från Elevkampanjen inledde torgmötet med att säga att Sverige måste få en bättre flyktingpolitik, men absolut inte i den riktning som SD förespråkar.
– Sverige ska vara ett tryggt land att komma till, vi ska ta hand om dem som kommer hit och det är någonting som självklart är värt att satsa på.

Jonas Brännberg som är gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå kommunfullmäktige tog vid och berättade att det ökade anslag anslag på 150 miljoner kronor som Migrationsverket behöver för att kunna ta emot de flyktingar som når sverige från katastrofens Syrien bara är fyra promille av vad sveriges fyra storbanker delar ut till sina ägare i år och 1,5 promille av vad regeringen satsar på ett nytt stridsflygplan.

– Men istället för ökad solidaritet med människor på flykt har rasismen blivit mer accepterad. Moderaterna vill minska asylinvandringen vilket betyder att de med andra ord tycker att människor som nu förlorar föräldrar, barn, armar och ben i Syrien ska stanna där. Man kan inte lita på att politiker eller media ska lösa denna fråga utan vi måste bygga en antirasistisk rörelse underifrån på arbetsplatser, skolor och ute i bostadsområdena som kan konfrontera rasistiska fördomar och hot men som också tar tag i de sociala frågorna vilka ger rasismen grogrund. Bara så kan vi rycka undan mattan för rasismen, avslutade Jonas Brännberg.

En talare från Rädda Barnens ungdomsförbund avslutade mötet med att säga att det idag inte alls finns något problem med massinvandring, vilket Sverigedemokraterna påstår. Däremot förs det en politik som för många, många människor innebär en katastrof då Sverige massutvisar stora grupper av asylsökande.

Efter protesten hölls ett öppet möte där riktlinjerna för ett nätverk med arbetsnamnet Norrbotten mot rasism diskuterades.

Matilda Eriksson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s