Asylrörelsen i Norrbotten kamp och vinster

Detta bildspel kräver JavaScript.

Sedan 2010 har Asylrörelsen i Norrbotten kämpat för rätten till asyl. Tillsammans med asylsökande själva har strider vunnits, skandaler avslöjats och utvisningar stoppats.

  • I Maj 2010 höll Asylrörelsen ett seminarium i Boden med 50 deltagare. Politiker och Migrationsverket ställdes mot väggen av asylkämpar och asylsökanden.
  • Juni 2010 demonstrerade Asylrörelsen genom centrala Boden när utvisningsministern Tobias Billström besökte migrationsverket. Protesterna fortsatte inne på migrationsverkets kontor där ministern tvingades ge ett möte med en delegation från Asylrörelsen.
  • Asylrörelsen demonstrerade i Juni 2010 utanför polishuset i Luleå efter att asylkämpen Hameed Al-Obaidi, asylsökande från Irak, satts i förvar. Med hjälp av Asylrörelsen kunde Hameed släppas från förvaret i November.
  • Hösten 2010 avslöjade Asylrörelsen i lokalmedia de fruktansvärda förhållandena på flyktingförläggningarna på prästholmen och AF1/rotorvägen i Boden.
  • November 2010 höll Asylrörelsen tillsammans med asylsökanden två sittstrejker på migrationsverkets kontor i Boden. Båda strejkerna hölls under hela dagen, den första hade ett 70-tal deltagare, den andra ett 30-tal. Strejkerna tvingade fram förbättringar på flyktingförläggningen på AF1/rotorvägen för drägligare boende.
  • I Mars 2011 deltog Asylrörelsen i Norrbotten i de landsomfattande demonstrationerna som hölls på årsdagen av USA:s invasion av Irak. Demonstrationen drog ett 50-tal asylaktivister och asylsökanden.
  • December 2011 togs flera irakiska flyktingar, från Boden, till förvar av polisen, Asylrörelsen agerade snabbt med demonstration utanför polishuset i Luleå. Asylrörelsen höll kontakt med asylaktivister från Stockholm som försökte stoppa utvisningarna på Arlanda, aktionen misslyckades dock tyvärr. Asylrörelsen lyckades hålla kontakten med en av de asylsökande irakierna som med hjälp av asylrörelsen nu är tillbaka i Sverige och har fått uppehållstillstånd.
  • Under 2012 kunde Asylrörelsen med hjälp av nya bevis och politisk kampanj stoppa utvisningen av Ali Akbar, politisk flykting från Iran.
  • Våren 2013 har Asylrörelsen deltagit med de hungerstrejkande afghanerna för att ge fullt stöd till de strejkandes kamp för rätten till asyl.

Sedan 2010 har Asylrörelsen i Norrbotten väckt opinion i media för ett återinförande av rätten till asyl. Vi har satt flyktingars historier och situationer i ljuset, vi har avslöjat svenska statens ageranden, vi har kunnat visa vilka situationer flyktingar flyr ifrån och utvisas till. Asylrörelsen har bjudits in och deltagit som talare på demonstrationer och seminarier mot rasism och högerpolitik i Luleå och Piteå samt Uleåborg i Finland. Under Norrbottens första pridefestival i Luleå 2012 deltog Asylrörelsen på seminariet om HBT-flyktingars situationer.

Asylrörelsen har i Norrbotten fört kamp, vunnit och kommer att fortsätta kämpa för rätten till asyl – tillsammans bygger vi en landsomfattande och internationell massrörelse!

Raymond Ohlson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s