Demonstration för flyktingamnesti och asylrätt

Detta bildspel kräver JavaScript.

Uppemot 200 personer hade hörsammat Asylrörelsens uppmaning till att protestera mot utvisningar den 6 juni i Boden. De många talarna visade på bredden i protesterna. Förutom två talare från Asylrörelsen talade representanter från Västafrika, Somalia, Palestina, Iran och förstås de hungerstrejkande Afghanerna.

– Den som flyr har inget val, men det har Sverige. Men Sverige deltar i krig som i Afghanistan, säljer mest vapen i världen till Pakistan, bygger vapenfabriker i kanske världens största diktatur Saudiarabien, har smutsiga affärer med länder som Iran, Uzbekistan och Kazakstan och ger ekonomiskt stöd till diktatorer som Ghadaffi i Libyen. Den svenska staten väljer att skapa flyktingar.

Så började Raymond Ohlson, aktiv i Asylrörelsen, öppnade demonstrationen med exempel på hur många miljoner som kastas på tvångsutvisningar och jakten på papperslösa. Han lyfte även fram behovet av en landsomfattande kämpande asylrörelse liknande den som 2005 gjorde fantastiska segrar.

För de hungerstrejkande afghanerna i Boden talade Ahmad ”Zaki” Aklil Khalil, som berättade om hur situationen i Afghanistan verkligen ser ut.

– Migrationsverket säger att de som flyr kan återvända som flyktingar inom landet tex. Till Khabul, men även där pågår väpnade strider, bara under 2012 dödades 2700 civila. Det finns inte demokrati i Afghanistan, nyligen visade en rapport att det finns 4000 anmälda fall av tortyr mot kvinnor, rättigheterna för kvinnor, barn, ja alla vanliga människor, de rättigheterna saknas. Det här är anledningarna till att folk tvingas fly från Afghanistan.

Rättvisepartiet Socialisterna talade genom Jonas Brännberg som betonade behovet av fortsatt och enad kamp mot den högerpolitik som den brutala flyktingpolitiken är en del av.

– Statlig rasism genom till exempel REVA-projektet som innebär rasprofilering är ett klart exempel på den högerpolitik som förs. Fattiga bostadsområden, där också många invandrare och asylsökande bor, segregeras. Skolor och vårdcentraler stängs, arbetsplatser slaktas och sen skyller högerpolitiker på invandring och pratar om problemområden när de själva skapat problemen. Samtidigt gör politiker rasistiska utspel som när Reinfeldt talade om ”etniska svenskar mitt i livet” för att peka ut invandrare och ungdomar som lata.

-Den Iranska diktaturen förföljer och mördar politiska aktivister. Sa Mohammed Abedian från Iranska Flyktingars Riksorganisation som berättade om situationen i Iran från vilken hbt-personer, politiska aktivister och kristna flyr.

Anna Olofsson från Asylrörelsen talade om hur klimatflyktingar kommer att öka på grund av kapitalistisk rovdrift som förstör miljön. Anna talade om frågan varför människor flyr och poängterade att den som flyr inte har något val.

Fler talare från bland annat Somalia, Västafrika och Palestina lyfte fram vilka problem som finns i världen, de problem som flyktingar flyr ifrån. Mali och Somalia har problem med stridigheter mellan terrorister och armén, Palestinier runtom mellanöstern möts av statlig terror från Israel och trängs i flyktingläger utanför sitt hemland.

– Det var en jättebra demonstration. Vi fick fyra nya medlemmar som ville hjälpa till i arbetet, berättar Linn Mäkelä från Elevkampanjen, en av organisationerna som anslutit sig till Asylrörelsen. Totalt anmälde cirka 40 personer sitt intresse för att delta i Asylrörelsens arbete framöver.

RS Boden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s