Northland föll – VD:n landade på pengahög

Northlands VD Karl-Axel Waplan fick avgå förra veckan efter att ha kört gruvföretaget i botten, i fallet fick Waplan med sig en fallskärm på 6,1 miljoner. -Ett normalt vd-avtal – enkelt, tydligt och klart, säger Matti Kinnunen Northlands ordförande till Norrbottens Kuriren. flyingpig

Det var efter att Waplan med händerna för ögonen, a´la Anders Borg, förra hösten signalerat guld och gröna skogar för Northland som verkligheten hann ikapp. I Januari i år flaggade företaget för att det saknades nästan 2,5 miljarder och företaget bad om rekonstruktion inför konkurshotet. Redan då avslöjades att styrelsen plockat ut 45 miljoner bara mellan 2009-2011 och ekonomer förvånades över hur någon kunde tjäna så pass på ett företag som inte producerade något. Waplan själv har mellan 2010-2012 själv plockat ut 13 miljoner i lön, pension och förmåner.

Styrelsen har nu sparkat Karl-Axel Waplan med fina ord som att företaget vill börja med nya papper, men verkligheten är att även inom kapitalistkretsar ifrågasätts Waplans handlingar. Leif Pettersson på Avanza Bank kallar Northland och Waplan för -inkompetens och lögner en salig blandning. Men om de skulle se över finansministern Borgs svajiga prognoser som på någon månad svänger från guldår till ekonomisk kris så skulle de inte kunna förbise faktum, det handlar om ett systemfel som kallas kapitalism.

Nu har ett räddningspaket på 2 miljarder godkänts för Northland, bakom paketet står bland annat en ny ägarkvartett, däribland står Folksam. Frågan är om det nu inte längre är finanshajarna som ska betala utan möjligen arbetarna och deras pensionsfonder.

Även om företaget Northland kan ha räddat sig ur sin kris så kvarstår faktum, en hel massa pengar har kastats i sjön, eller rättare sagt i fickorna på cheferna. Dock har inte facken ännu tagit handen från munnen, men nu är det dags att kräva att gruvbolagen förstatligas under demokratisk arbetarkontroll.

Raymond Ohlson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s