Socialisten Liv Shange hotas av utvisning från Sydafrika

De senaste veckorna har ledningen för ANC och Sydafrikas president Jacob Zuma försökt peka ut ”utlänningar” som ansvariga för ”anarkin” inom gruvsektorn, efter att gruvindustrin skakats av en oemotsvarad strejkvåg i svallvågorna efter massakerna på 34 gruvarbetare i Marikana förra året. 

Liv Shange hotas med utvisning från Sydafrika.

I centrum för anklagelserna står Liv Shange, tidigare kommun-fullmäktigeledamot för Rättvise-partiet Socialisterna och numera organisatör för systerorganisationen Democratic Socialist Movement (DSM) i Sydafrika.

Söndagen den 23 juni hotade myndigheterna  på framsidan av rikstidningen Sunday Independent med att Liv inte skulle släppas in i landet igen, efter att hon nu besöker sin familj i Sverige med sina tre barn.

Medan tidningen rapporterade om att både sydafrikanska Migrationsverket och säkerhetspolisen ”letat efter” Liv kommenterade ANC:s generalsekreterare Gwede Mantashe att ”verkligheten är den att det är en svensk medborgare som står i centrum för anarkin inom platinaindustrin”.

Även president Zuma har anklagat ”skumma internationella element och rörelser” för oron i platinagruvorna.

Liv och medlemmarna i DSM stödde aktivt gruvarbetarestrejkerna förra året. De hjälpte till att organisera  och länka ihop strejkkommittéer från olika gruvor tillsammans i en nationell strejkkommitté som senare utvecklades till en nationell arbetarkommitté. Det var också ur gruvarbetarnas oberoende kommittéer som initiativet till grundandet av det nya Workers and Socialist Party (WASP, Sydafrikas socialistiska arbetarparti) kom. Liv, som har lärt sig att tala flytande zulu, talade på många arbetares massmöten och har blivit ett välkänt ansikte i kampen.

– Att anklaga någon enskild, jag eller någon annan för ”anarkin” i gruvorna är löjeväckande. Krisen beror istället på att gruvarbetarna behandlas mer eller mindre som slavar och när de nu protesterat har de mötts av kulor, säger Liv Shange.

”Helt klart är att den ANC-ledda regeringen försöker attackera Liv för den roll hon och DSM har spelat i gruvarbetarstrejkerna förra året och i byggandet av ett nytt alternativt parti – Workers and Socialist Party (WASP). Dessa hot är en del av en serie attacker som gjorts nyligen på gruvarbetare och fackliga aktivister. DSM och WASP kommer inte låta denna attack passera i tystnad”, skriver DSM i ett pressmeddelande som svar på attacken.

Liv Shange flyttade till Sydafrika 2004. Hon är gift med en sydafrikan och har tre barn som är med henne i Sverige men måste återvända till skolan som börjar den 15 juli. Innan hon flyttade till Sydafrika, var Liv aktiv i Rättvisepartiet Socialisterna och kommunfullmäktigeledamot i Luleå.

Det är allt mer tydligt att det finns politisk inblandning i Migrationsverket, som har dragit nytta av de absurda komplikationer som drabbat Livs försök att vistas permanent med sin familj i Sydafrika.

Livs anhörigvisum stals med hennes pass när hon blev rånad i slutet av 2010 och när hon begärde en ny kopia hävdade myndigheterna att de inte hade något register över visumet. Detta verkar nu myndigheterna försöka utnyttja mot henne. Som fru till en sydafrikansk medborgare, bör hennes status och rätt att komma tillbaka till landet tillsammans med sina barn inte kunna ifrågasättas.

– Men attacken handlar inte om mig. Regeringen har gjort flera uttalande på sistone för att underminera sympatin för gruvarbetarna medan de förbereder nya stora attacker på arbetarna i gruvindustrin i allmänhet och platinagruvorna i synnerhet. Därför är det extra viktigt att ta strid mot alla försök att med hjälp av främlingsfientlighet med mera smutskasta gruvarbetarnas heoiska kamp för drägliga arbets- och livsvillkor, säger Liv Shange.

”Liv har varit aktiv i kampen för en verklig, demokratisk socialism i hela sitt liv, i Sydafrika och i Sverige. Liksom alla medlemmar i CWI, står hon för byggandet av demokratiska, arbetarstyrda fackföreningar som är beredda att ta den nödvändiga striden mot arbetsgivarna. Hon arbetar för ett återupprättande av arbetarrörelsens kamptraditioner och för att ta kampen för en socialistisk omvandling av samhället. Hon ser detta som den enda vägen ut ur den kapitalistiska återvändsgränd. Liv har sett ANC vända vapnen mot arbetarna vid Marikana och annorstädes. Hennes rätt, och miljontals andras, att kritisera regeringen utan rädsla för repressalier måste hedras. En skada för en är en skada för alla”, skriver DSM vidare i sitt pressmeddelande.

Skicka protestbrev/uttalande till:

Institutionen för inrikesfrågor:               Inrikesminister
mkuseli.apleni@dha.gov.za,                        Grace Naledi Mandisa Pandor: 
info@dha.gov.za                                          carmen.h@dha.gov.za

African National Congress:
sngubane@anc.org.za

Skicka kopior till:
dsmcwi@gmail.com
offensiv@socialisterna.org

Jonas Brännberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s