17-åring skickas till döden

Migrationsverket i Boden vill utvisa Abdul Karim Kasibante till Uganda, eftersom han är homosexuell riskerar han dödsstraff om han utvisas. Uganda är, som vi flera gånger påpekat, ett av världens mest hbt-fientliga länder.

Hbt-flyktingar är kanske de mest misstrodda av Migrationsverket. Det handlar om människor som flyr undan förtryck men väl i Sverige måste de ”bevisa” sin sexualitet. Samma verklighet drabbade 17-åriga Abdul Karim Kasibante som kom till Sverige augusti förra året. Migrationsverket säger nu att de inte tror honom om hans sexualitet, de hävdar även att han inte angett detta och därför inte har skäl till skydd. Abdul kan dock själv bevisa att han angett namn på sin pojkvän och strukit under ordet pojkvän på migrationsverkets papper när han anlände.

-Uganda är inte säkert för mig. Jag kan bli dödad där, säger Kasibante till SVT.

Ett land där homosexualitet, framförallt gällande män, kan ge upp till livstids fängelse och sedan 2009 har Uganda varit känt för sin ”kill the gay bill” med förslag om dödsstraff. Hatbrott och mord kan ske allt mer öppet när den hbt-fientliga staten ser mellan fingrarna. Migrationsverket i sin tur borstar av sig all skuld med att säga att tre av fyra homosexuella sökande från Uganda får uppehållstillstånd. Samtidigt hävdar de att det är upp flyktingar att bevisa sitt behov av skydd, trots att de påpekar att situationen för homosexuella i Uganda är allvarlig.

I Abduls fall finns även fler försvårande faktorer, han angav fel födelseår när han anlände för att verka äldre vilket nu gör att Migrationsverket prövar honom som vuxen och inte som barn. Kasibante berättar för SVT hur han blivit lurad av en annan asylsökande att ange sig som vuxen för att det skulle ge honom fler rättigheter i Sverige. När han fick veta att det inte stämde ville han ändra sina uppgifter, men nu vägras han detta.

Asylrörelsen, flyktingorganisationer, hbt-organisationer och andra sociala rörelser måste enas i kamp mot statlig rasism och hbt-förtryck. Hbt-flyktingar skickas tillbaka till döden, migrationsverket måste ställas mot väggen och misstänkliggörandet av flyktingar måste stoppas.

Stoppa utvisningar av hbt-flyktingar – låt Abdul Karim Kasibante stanna!

Raymond Ohlson

Ett svar till “17-åring skickas till döden

  1. Pingback: 17-åring skickas till döden | Rättvisepartiet Socialisterna - Luleå·

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s