Krönika: Mygel i maktens korridorer

Huruvida ekonomisk brottslighet på regeringskansliet är en nyhet eller något som sitter i väggarna kan väl diskuteras. Att makthavarna har en nära relation med den ekonomiska eliten är fundamentalt för det kapitalistiska system vi lever i. Som Ebba Grön sjöng ”staten och kapitalet, de sitter i samma båt” så har det också den senaste tiden uppdagats när utvisningsministern Tobias Billström hamnat på löpsedlarna. Billström misstänks (åtminstone i media) för insiderbrott, det vill säga ekonomisk brottslighet där han lagt vantarna på annars hemlig information för egen vinning.

Billström har fördubblat sina aktier i gruvföretaget Northland fem dagar efter hans parti- och regeringskollega fått information om att ett räddningspaket var på väg till Northland som låg på gränsen till en konkurs. Billström själv förnekar självfallet att så skulle var fallet och har för säkerhets skull annonserat att han inte längre spekulerar med aktier, själv i alla fall. Bara så att ingen ska behöva tro att Billström skulle syssla med ekonomisk brottslighet på skattebetalarnas tid och kostnad.

Kollegan som satt på informationen om Northlands räddningspaket är ingen mindre än finansmarknadsministern Peter Norman. Norman säger å ena sidan att han inte delat med sig informationen med andra än sin stab, å andra sidan säger Norman att han inte kan garantera att Billström inte fått tag på informationen. Men kalla fakta är: informationen har funnits på regeringskansliet; Billströms arbetsplats, Billström och Norman sitter i samma regering från samma borgar- och roffarparti.

Ekonomiska experter säger samma sak som media; det luktar skumt. Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, säger i Aftonbladet att om Billström jobbat i bankvärlden hade han fått sparken på en gång. Albin Rännar, från aktiespararna, säger i DN att det handlar om en klar insiderproblematik. Thomas Bodström, advokat och tidigare justitieminister (S), säger i SvD att Billström kan haft tillgång till informationen om räddningspaketet och att det kan röra sig om insiderbrott. Det rör sig onekligen om många som öppet kan uttala sig i media om att Billströms handlande är misstänkt nog för att utredas om brott.

Billström själv säger att han välkomnar ekobrottsmyndigheten som han ännu inte blivit kontaktad av. Men en kan väl fråga sig om en statlig utredning av en statlig elitist skulle visa på några oegenheter. Å ena sidan har vi ett rättssystem som så när som ständigt friar sina de sina så fort de begår brott, å andra sidan står det väl i arbetsbeskrivningen för stadstjänstemän i en kapitalistisk stat att lite ekonomiskt fiffel uppmuntras. Men det kan ju vara en balansgång. Eller som finansministern Anders Borg säger, angående huruvida ministrar bör göra aktieaffärer, att det är en omdömesfråga som Billström får svara på.

Det handlar inte om omdöme, det handlar om att de politiska makthavarna och den ekonomiska eliten har ett ömsesidigt äktenskap. Inga politiker i vår regering eller riksdag arbetar för folket, de arbetar för storföretag, storbanker och egen vinning. Det är dags att tillsätta en fristående utredning av ministrarnas förehavanden, eller en billigare variant – avsätt dem på en gång! Vi behöver politiker utan privilegier, på en arbetarlön, som för folkets talan inte talan för sin egen plånbok.

Raymond Ohlson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s