Krigsplats Norrbotten: om NATO-övningarna och upprustningen

Sverige närmar sig Nato med allt snabbare steg. Svenska soldater deltar i krig i andra länder, svenska kapitalister säljer vapen till diktaturer, svenska politiker bygger vapenfabriker och smyger på Natotoppmöten . Utländska krigsmakter testar bombplan och vapen på hemliga områden i Norrbotten.

Makthavarna smyger Sverige allt närmare Nato, samtidigt visar Sifo att bara 32 procent av befolkningen är för ett svenskt medlemskap i Nato. Om Sverige gick med i Nato skulle det förutom ökad krigshets fördubbla krigsbudgeten. Nato kräver att medlemsländerna spenderar två procent av sin BNP på militära utgifter, eller försvar som det kallas. Sedan 1994 har Sverige varit partnerland inom Nato, men den senaste tiden har stegen i riktning mot den imperialismen krigsmaskinen blivit snabbare.

Senaste flirten med Nato är att Sverige nu ska ingå i Natos snabba insatsstyrka NRF. Insatsstyrkan kallas för en ”spjutspets” som ska användas till att försvara allierade mot alla tänkbara hot, enligt Natos hemsida. Sverige ska även delta i en stor militärövning med NRF och några andra icke-medlemsländer. Försvarsminister Karin Enström är så klart lycksalig över beslutet och även över att beslutet stöds av Socialdemokraterna, enligt DN. Konstigt med tanke på att (S) försvarspolitiska talesperson Peter Hultqvist tidigare sagt att (S) säger nej till Natomedlemskap.

Europas största militära övningsfält NEAT(North European Test Range, kallas numera Vidsel Test Range) finns i Norrbotten där vapen, bomber, flyg och drönare testas innan de skickas ut i imperialistiska krig. Området täcker 24.000 kvadratkilometer, vilket är nästan lika stort som hela Belgien. NEAT är inget nytt, endas namnet, området har använts i över 50 år som testområde för missiler och krigsflyg. Ett ögonvittne från en av de små byarna i närheten av området berättar hur militären byggde missilramper under kalla kriget. Då ska även en hel sameby flyttats med helikoptrar eftersom testområdet ligger mitt i Sápmi.

Krigsmakter bjuds in att testa sina vapen och flyg på NEAT-området och det finns självklart vinstmotiv bakom inbjudningarna, å ena sidan. Samtidigt har inte Sverige backat en millimeter från att mer än gärna delta i olika imperialistiska krig. Sverige har ställt upp helhjärtat med soldater, vapen, flyg och pansarfordon till Natos förfogande till exempel i Balkan, Libyen och Afghanistan. Afghanistan, den senaste stora insatsen, började med att Sverige skulle visa ”solidaritet” med USA efter terrorattackerna 11 september 2001 genom att delta i USA:s ”krig mot terrorn”.

Det viktigaste är frågan varför, varför krig och varför deltar Sverige. Som socialister förklarar vi imperialismen så som Lenin förklarade den: som kapitalismens högsta stadium. Det är när kapitalistklassen inte längre kan suga ut den inhemska arbetarklassen eller skapa fler vinster, då måste den vända sig någon annan stans. Imperialismen handlar om strider mellan olika kapitaliststater och kapitalister som slåss om vem som tar över vilken plats, för ny utsugning.

En antikrigsrörelse måste byggas, likt den som protesterade mot Obamas senaste besök, eller den som samlade 100.000 personer mot USA:s invasion av Irak och ”Elever mot krig” som fick tusentals elever att skolstrejka över hela Sverige mot Irakkriget. Men rörelsen måste vara politiskt och socialt motiverad och medveten. När vi protesterar mot Nato och krig protesterar vi mot imperialism och kapitalismen bakom krigen.

Raymond Ohlson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s