SOCIALISM I RÖRELSE I LULEÅ 19 OKTOBER

Argumenten för Socialism uppenbara

Socialism i Rörelse vars seminariedag i Luleå ägde rum den gångna helgen visade upp argumenten för ett socialistiskt alternativ i många brännande frågor.
Mest välbesökta seminariet var ”Smutsiga miljarder – den svenska gruvboomen baksida” där journalisten och författaren Arne Muller presenterade sin bok med förödande fakta om de stora miljörisker som dagens hantering av gruvbolagen vinstjakt medger.
– Varför blir det så här? En anledning som jag ser det är att företagens syfte är att bara tjäna pengar. Kostnaden för miljöåtgärder är bara en bland alla andra kostnader. Ett annat problem är den tidspress som projekten lider under för att investerat kapital ska generera avkastning så fort som möjligt, sade Arne Müller.

image

Rättvisepartiet Socialisternas kommunfullmäktigeledamot Göran Thyni drog den logiska slutsatsen:

– Den bäst ägaren är den allmänna ägaren. Det som finns i backen är dessutom en allmän resurs. Om gruvprojekt ska genomföras så ska det kontrolleras demokratisk med maximalt inflytande från lokalbefolkning och andra som berörs.

Under seminariet om sexism och HBT-förtryck gav Max Håkansson och Josephine Landström både uppmuntrande exempel och varningar.

– Många framsteg har gjorts tack vare kamp och protester, till exempel vad gäller lagar men fortfarande finns strukturer kvar som leder till hatbrot och till som exempel drabbar HBT-personers psykiska hälsa. Det som vunnits kan inte heller tas för givet. Därför behövs en gräsrotsrörelse av HBT-personer och andra, sade Max Håkansson.

Josephine Landström beskrev näthatet mot kvinnor och ställde frågan om kvinnohatet ökat.

– Det finns en växande polarisering. Det är fler som attackerar feminismen men också fler som kallar sig feminist, speciellt bland ungdomar.

Debatten ”Vad är socialism? Är den realistisk” visade på både skillnader och likheter. Medan Hans-Ove Nordmark från den syndikalistiska fackföreningen Luleå LS av SAC menade att en facklig/arbetsplats organisering för att ta den ekonomiska makten var tillräcklig och politiska partier var ”opålitliga” menade Jonas Brännberg från Rättvisepartiet Socialisterna att alla arbetarorganisationer måste vara demokratiskt styrda/kontrollerade underifrån men att det behövs många organisationer, inklusive ett nytt kämpande arbetarparti för att göra socialismen till en verklighet.

– Massprotesterna de senaste åren har visat att den nuvarande härskande eliten kan tvingas bort. Vad som fattats på Tahrir-torget och i generalstrejkerna i sydeuropa har varit sjävlförtroendet om att vi kan själva styra samhället, utan en elit. En sådan medvetenhet måste manifesteras i socialistiska partier, fackföreningar och olika demokratiska organ för att ersätta dagens stat för de rika med en arbetarnas och de fattigas stat, sade Jonas Brännberg.

Kati Jääskeläinen från Vänsterpartiets landstingsgrupp hade tappat tron på hur långt man kan nå under kapitalismen och svarade att ”Folket måste resa sig” när hon frågades om vad det innebar. Kati fick också försvara att Vänsterpartiet sitter med och styr i landstinget där man genomför ett nedskärningsprogram på 260 miljoner men menade att Vänsterpartiet vill påverka så långt som möjligt med överenskommelser och att vården i Norrbotten ändå är bättre än på många andra ställen.
Seminariedagen visade med all tydlighet att det finns alternativ till dagens kapitalistiska kris med ekonomisk stagnation, arbetslöshet, fattigdom, kris osv. Mötena gav förhoppningsvis inspiration till fortsatt kamp i alla brännande frågor och att i dessa diskussioner även lyfta in den socialistiska analysen och det socialistiska alternativet.

RS Luleå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s