Misshandlad av väktare på asylboende

Boden: En man blev under veckan misshandlad av en väktare på ett asylboende i Boden. Mannen fick ta emot batongslag i ansiktet av väktare bara för att mannen inte ville äta sin middag då väktaren ansåg att han skulle äta.

20131024_204339Haval Kalo har flytt från Syrien till Sverige, han har just fått sitt svenska personnummer men bor kvar på asylboendet i väntan på att få sitt fullständiga medborgarskap och en lägenhet. På boendet där Haval bor finns inte möjligheten att laga sin egen mat, migrationsverket köper in mat via ett cateringföretag. När Haval skulle äta sin middag i onsdags fick han inte lämna matsalen med sin mat.

Eftersom att jag inte var hungrig just den tiden som maten serverades ville jag spara den till dess jag blev hungrig. Väktaren sa att jag skulle äta här och nu, jag frågade kökspersonalen om det var okej att jag tog maten nu och sparade den, de sa att det var okej. Väktaren vägrade släppa ut mig och då small det.

Väktaren är känd för att vara våldsam, enligt andra som bor på asylboendet. Denna gången tog han fram sin batong och slog Haval i ansiktet, inte på benen eller armarna som är brukligt för att avvärja ett hot. Haval föll till golvet och skadade sig än mer i fallet och tappade medvetandet.

Jag vet inte riktigt vad som hände, han slog mig i ansiktet, jag föll, sen vaknade jag upp av att folk stod runt om mig. Vakten stod med korslagda armar vid dörren, sen kom poliser in och hämtade mig i handfängsel.

Polisen förde den sargade Haval till Luleå polisstation, han anmäldes för våld mot tjänsteman. Han fick vänta i en timme innan ett befäl kom och kollade till honom, denna tillkallade då först ambulans som förde Haval till sjukhus. Idag är halva ansiktet uppsvullet, med en spricka på kindbenet, limmade tänder och sår över kroppen.

Väktare eller annan personal inom migrationsverkets område som uppträder med rasistiskt, med trakasserier, övervåld och misshandel ska omplaceras. Uppenbarligen ska inte den här personen arbeta med människor. Väktaren är anmäld för misshandeln och en protest mot väktarvåld kommer att hållas under veckan.

Raymond Ohlson, Asylrörelsen i Norrbotten

3 svar till “Misshandlad av väktare på asylboende

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s