Jag sover hellre ute i snön än att åka tillbaka

RS/Offensiv har träffat en familj som flytt undan hedersförtryck i Jordanien. Familjen har precis som så många andra asylsökanden blivit misstrodda av Migrationsverket. Nu tvingas familjen gå under jorden för att slippa åka tillbaka till hemlandet där hot om döden väntar.

Gråtande berättar en kvinna (som idag är anonym) om sitt öde i hemlandet när hon av släktingar förklarats vanära familjens namn och därefter hotats till livet.

Det är mitt hemland, tro inget annat än att jag vill bo där, men jag kan bara inte. Vi hade det rätt bra ställt, men vi har gett upp allt för att jag tvingades fly. Jag sover hellre ute i snön, på isen, med en filt än att åka tillbaka.

Polisen klampade in hos familjen en morgon, utan att knacka, utan att tända lyset. De yngre barnen var livrädda när poliserna svepte runt med sina ficklampor och letade efter två personer de hade fotografier på. Det var fadern i familjen och den äldsta sonen som de skulle hämta, de sitter i förvar nu, i den svenska statens fängelse för den som inte begått något brott, för den som inte haft något val annat än att fly.

Migrationsverket påstår i vanlig ordning att familjen kan få hjälp av myndigheterna i sitt hemland. Men hedersförtryck är vanligt förekommande i Jordanien och som en annan exiljordanier säger:

Inte ens kungen kan skydda kvinnorna.

Trots att kön anges som skäl av lagen för att söka skydd i Sverige så ser nästan alltid Migrationsverket och domstolarna förbi detta. Men en stat (som Sverige) som stödjer kvinnoförtryckande stater så som Saudiarabien kommer sällan heller att tillerkänna kvinnor sina rättigheter i andra länder.

Tvångsutvisningarna fortsätter och effektiviseras av svenska staten, nu gäller ”snabbt ut”. Hotet om att tvångsutvisas tvingar nu familjen att gå under jorden. Tillsammans med Asylrörelsen ger Rättvisepartiet Socialisterna sitt stöd till familjen i deras beslut om att leva gömda, men även i att kunna överklaga Migrationsverkets dom om att tvingas återvända till dödshoten.

Den svenska staten illegaliserar människor och tvingar dem att leva utan skydd, utan inkomst, jagade som djur, det är ett sjukt system, säger en asylaktivist.

RS Norrbotten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s