Elever i protest mot utvisningar

Detta bildspel kräver JavaScript.

I Torsdags förra veckan höll uppemot 200 elever från Stureskolan i Boden en protest mot svenska statens beslut om att utvisa två av deras kamrater. Initiativet till den starka protesten kom från de utvisningshotade elevernas klasskamrater.

Två 16-åringar ska nu tvingas lämna sitt liv, sin skola, sina kamrater och framförallt tryggheten. Sofia Avraza hotas tillsammans med sin mamma att utvisas till Kirgiztan och Ahmad Kawasmi hotas av utvisning tillsammans med sin familj till Jordanien. Båda ungdomarna och deras familjer hotas i hemlandet och kan inte återvända.

Stöd från lärare och fotbollstränare visades under protesten där bland andra Sara Wallgren och Joanna Hubinette som är Sofias och Ahmads lärare uttalade sig om de elevernas anpassning och studiemotivation till stöd för att de ska få stanna. Elever som talade berättade vad som skulle hända Sofia och Ahmad vid ett återvändande.

Låt dom stanna , Ett Sverige för alla, Hjälp oss och Fuck the system var några av slagorden som syntes på elevernas plakat. Inför protesten hade eleverna startat en facebookgrupp för Ahmad och Sofia som fram till protesten hade fått 850 personer som visat sitt stöd. Eleverna har även samlat in 600 underskrifter för att deras kamrater ska få stanna i Sverige.

Barnkonventionen struntas i, menade några av eleverna som är väldigt kritiska till hur beslutsfattare och politiker struntar i internationella överenskommelser för att kunna utvisa barnfamiljer som flyr för sitt liv. Under protesten syntes ett fåtal politiker, en av dem var S-kommunalrådet Torbjörn Lidberg som klappade eleverna på huvudet för att de arrangerat protesten, men lovade inget om att stå upp för Sofias eller Ahmads rätt att stanna.

Fler protester behövs som enar asylaktivister med elever, lärare och alla andra i kampen för rätten till asyl. Asylrörelsen i Norrbotten, där Rättvisepartiet Socialisterna (RS) är en av de anslutna organisationerna, ger Sofia, Ahmad och eleverna sitt stöd i kampen. Idag planeras hur kampen ska fortsätta för att vinnas.

Mervat Ibrahim och Raymond Ohlson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s