Uppdrag granskning: Snowden-dokumenten och Sverige

Detta bildspel kräver JavaScript.

Sverige har mörkat samarbetet mellan FRA och NSA och svenska statens spionorganisation har fått verktyg för massövervakning. Din data lagras, din mail, facebook och telefon kan övervakas i realtid. Det framgår av veckans uppdrag gransknings nya släpp av Snowdens dokument.

I somras tvingade den brittiska säkerhetstjänsten, med stöd av regeringen, personal på tidningen the Guardian att med vinkelslip förstöra en av sina datorer i källaren tidningens redaktion. Datorn innehöll det material som Edward Snowden, den tidigare NSA-agenten, läckt ut till hela världen. Men det stoppade inte fortsatta granskningar av de dokument som avslöjar hur ”demokratiska” stater bedriver massövervakning bland sina egna medborgare.

Man kan inte träda fram mot världens mäktigaste underrättelsetjänster utan risk, för de är sådana mäktiga motståndare, säger Edward Snowden.

Granskningen fortsätter av svenska FRA:s samarbete med USA:s spionorganisation NSA och Storbritanniens motsvarighet GCQH. I veckans Uppdrag Granskning visar SVT nya Snowden-dokument som avslöjar Sveriges inblandning med NSA från 1954 fram till 2013. De svenska reportrarna har med hjälp av Glenn Greenwald och Ryan Gallagher, två journalister gömda i Rio , fått ta del av Snowden-dokumenten som visar på Sveriges inblandning i massövervakningen. Föga förvånande är att alla dokument angående FRA är stämplade med ”Top Secret”, med det tillskrivna skälet att Sveriges roll officiellt måste framstå som neutral.

Enligt Snowden så lagras data med sådan omfattning och med ökande kapacitet att oavsett om en person gjort något fel eller ej så kan hen anklagas på grund av en felringning eller kontakt med fel person. Myndigheterna kan då gå tillbaka i tiden och följa personens alla beslut, vilka hen haft kontakt med och så vidare för att därefter utmålas som någon som bryter mot lagen även om denne är oskyldig.

Nya avslöjanden som gjordes i veckans uppdrag granskning är att det framgår i ett hemlighetsstämplat dokument, från slutet av april i år, om en strategisk plan för samarbetet mellan FRA och NSA. Det framgår att FRA har tillgång till NSA:s vassaste verktyg ”X-keyscore”, ett system som gör att de kan komma åt email, facebook, sökhistorik, ja listan är lång på vad en vanlig person gör som NSA och FRA kan övervaka. X-keyscore gör att myndigheterna även kan följa personer i realtid. Dokumentet bevisar att FRA deltar i massövervakning av svenskar och personer över resten av världen.

Hemliga projekt för samarbeten mellan FRA och NSA lyfts nu fram i ljuset. Ett exempel är ”Winterlight” ett projekt där FRA och NSA använder en hackerteknik som kallas ”Quantum” som innebär att datorer smittas med ett spionprogram (spyware). En teknik som använts av bland annat GCHQ som attackerat internetleverantören Belgacom som har EU-parlamentariker som kunder.

När FRA skulle svara på en intervju i Uppdrag granskning så fick reportrarna endast tala med presstalespersonen som inte kunde svara på några frågor. Anmärkningsvärt är att densamme inte ens kunde svara nej på frågan om FRA anser sig ha tillstånd för aktiv signalspaning, vilket är förbjudet i Sverige.

Sverige är tyst, jämförelsevis med Angela Merkels utspel om att hon skulle ha avlyssnats av NSA så är svenska regeringen väldigt tyst om det hela, poängterar SVT. När Janne Josefsson från Uppdrag granskning frågade ut Peter Rådberg (MP) och Allan Widman (FP), båda ledamöter i försvarsutskottet om de uppgifter som uppdrag granskning lagt fram. Rådberg erkänner att man länge förmodat att svenska underrättelsetjänster lämnat ut fakta till andra länder och anser att Snowden-dokumenten visar på att FRA bedriver olaglig övervakning. Försvarsutskottet har tidigare utfrågat förre FRA-chefen om aktiv signalspaning och dataintrång, vilket FRA då nekade till, nu ser situationen annorlunda ut. Widman försvarar FRA genom att inte kunna dra egna slutsatser och kryper undan svaren som en sann topp-politiker och kan endast säga att aktiv signalspaning och dataintrång är brott mot svenska lagen. Inte oväntat så vägrade försvarsministern att delta i Uppdrag gransknings program.

Svenska staten har länge smugit i skuggorna, nu krävs det att allmänheten ställer sig upp mot övervakningssamhället. För precis som journalisten Glenn Greenwald säger om USA så gäller även om Sverige:

Statens institutionella mening är att de ska eliminera privatlivet för folk.

Raymond Ohlson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s