Varma stämningar i vinterkylan – protest mot rasism, nazism och tvångsutvisningar

Detta bildspel kräver JavaScript.

Boden: Ett 30-tal personer trotsade kylan för att protestera mot rasism, nazism och tvångsutvisningar. Kängor tilldelades svenska statens rasistiska utvisningspolitik och mot den våldsamma nazistattacken i Kärrtorp samt självfallet mot SD-rasismen.

Att protesten som hölls av Asylrörelsen i Norrbotten och Låt Ahmad & Sofia stanna-gruppen var så pass välbesökt trots -23 grader visar på ett sug bland folk för en antirasistisk rörelse. Bland de fåtal som tagit sig utomhus så stannade många upp på Medborgarplatsen för att lyssna på appeller som hölls.

– Inga flyktingar har lagt ner SAAB-fabriker, stängt skolor, gett bort våra skattepengar till de som redan är rika eller stängt ungdomsgårdar. Det är politiker som gjort, samma politiker som sedan skyller på invandrare, sa Raymond Ohlson från Asylrörelsen tillika medlem i Rättvisepartiet Socialisterna (RS).

– Hotet från nazister stärks av SD och den statliga rasismen, men nu möts det av en folklig mobilisering. Vi såg det i Kärrtorp en vecka efter nazisternas attack då 20 000 personer slöt upp mot rasism och nazism, sedan 20 000 till i resten av landet, alla säger att ”nu är det nog”, sa Jonas Brännberg kommunfullmäktigeledamot för RS.

Protesten är en fortsättning på den elevprotest med 200 deltagare som Ahmad och Sofias klasskompisar arrangerade i december. Samtidigt uppmärksammades nazistattacken i Kärrtorp och SD:s rasism. En talare påpekade vikten av att inte låta rasister och främst SD stå oemotsagda.

Asylrörelsen höll eftermöte med 23 deltagare, många nya, där kommande protester och aktioner diskuterades. Viktiga frågor är självklart individuella fall och juridisk rådgivning, men sedan Asylrörelsens vinster 2010 är frågan om värdiga boendesituationer för asylsökande på agendan igen. Nu går Asylrörelsen in i ett nytt kampår till försvar av asylrätten och mot rasism.

RS Boden

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s