Global uppvärmning fortsätter

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den globala uppvärmningen fortsätter, enligt nya siffror var 2013 det sjunde varmaste året sedan 1880, enligt amerikanska rymdstyrelsen NASA. Samtidigt sänker EU klimatmålen, Alliansen ger tummen upp medan S och Mp debatterar för klimatet med tomma argument.

Temperaturökningen fortsätter allt sedan slutet av 1960-talet och precis som IPCC:s klimatrapport under 2013 pekas växthusgaser ut som den dominerande faktorn. Enligt NASA har halten koldioxid i atmosfären de senaste 800 000 åren aldrig varit så hög som den är idag. NASA:s rapport pekar ut 2013 som sjunde varmaste året sedan 1880, på delad plats med 2006 och 2009. USA:s havsforsknings- och väderinstitut NOAA som har någorlunda annan mätdata placerar dock 2013 som fjärde varmaste året.

Fortsatt och långsiktig uppvärmning av klimatet är en trend enligt NASA. De 10 varmaste åren, förutom 1998 som stack ut på grund av El Niño, har alla varit under 2000-talet och det är av 134 års mätningar. En vecka innan NASA:s rapport publicerades skrev tidningen Nature om att den globala uppvärmningen stannat av. Nature ifrågasatte uppvärmningen de senaste 16 åren med påståendet om att forskare nu måste pussla ihop förklaringar. Men precis som NASA, IPCC och klimatforskare pekat på så handlar det om en långtgående trend av global uppvärmning. Mängden växthusgas i atmosfären påverkar jordens klimat genom att främst öka på uppvärmningen. NASA skriver att det inte nödvändigtvis betyder att varje år kommer att vara varmare än det förra, däremot kommer varje decennium att vara varmare än det föregående.

Klimatförnekare, borgare och storföretag har länge lobbat för att den globala uppvärmningen är dravel från världens mest aktade forskare, lögner vilket tidningen Natures artikel kunde spä på. Som motbevis påpekades det i IPCC:s rapport, som publicerades i höstas, att jordens temperatur inte ökat i den hastighet som tidigare förutspåtts. Dock gavs en vitig vinkel; jordskorpans temperatur har inte ökat så som man trott, men enorma mängder värme ”sparas” i haven. Påföljden av ökade havstemperaturer är extremare väder, förändringar av monsuner och liknande väderförhållanden, samt katastrofala följder för havens ekosystem med växter och djur som dör eller försvinner.

Politiker verkar inte längre stå handfallna utan lägger sig nu platt för frågan om klimatsatsningar eller hållbar framtid, i kapitalisters värld stavas inte tillväxt på något annat sätt än: profit. Förra veckan presenterade EU sina nya klimatmål med en tillbakagång. De skriver nu ned målen med två tredjedelar, växthusgaserna ska minskas men energieffektivisering och satsningar på förnyelsebara och hållbara energikällor ska inte satsas på speciellt mycket. Något som upprörde Socialdemokraterna och Miljöpartiet såhär inför valet, så pass att Stefan Löfven (S) och Åsa Romson (Mp) skrev en gemensam debattartikel. I artikeln påpekar de att Moderaterna röstade för EU:s klimatmål och samtidigt har en intetsägande klimatpolitik. Löfven och Romson ville se tydliga och gemensamma mål för EU: klimatpolitik, men de kunde själva inte komma med ett dyft till hur en vettig klimatpolitik ska besannas.

Kolproduktionen kan få sig en törn när EU nu dessutom gett klartecken för utvinning av skiffergas i EU. Skiffergas är ännu en fossil energikälla som kommer att plundras, även i Sverige har provborrningar ägt rum förra året bland annat i Skåne. Framtagning av skiffergas är omtvistat då det mest kända sättet är så kallat fracking som innebär att man borrar i berggrunden samt skickar ner kemikalier för att spränga loss fickor för att få ut gasen. Vid fracking kan bland annat berggrunden förstöras och grundvatten förorenas, vilket ger såväl lokala som globala konsekvenser. Fracking har ansetts så pass miljöfarligt att metoden tidigare förbjudits i Frankrike. När skiffergas och andra fossila gaser utvinns genom fracking i USA är det inte bara ännu ett övergrepp på naturen det är även en profitmaskin då naturgaser inte beskattas i USA så sänks priserna. I förlängningen kan användandet av kol öka i Europa då amerikanska kolföretag i sin jakt på vinster måste dumpa priserna och vända sig mot export till Europa. Skiffergas utger mindre växthusgaser än kol och olja men minskar alltså inte på något sätt användningen av fossila bränslen. Inte heller minskas koldioxiutsläppen i den mängd som behövs för att stoppa den globala uppvärmingen innan den når över de kritiska två graderna.

Inga storföretag eller etablissemangets politiker kommer att stoppa den globala uppvärmning, det är tvärtom dessa som lobbat för att EU ska sänka klimatmålen. Pressen måste sättas underifrån för en verklig samhällsomställning, för så länge företag och de redan rika tjänar än mer pengar på att förgripa sig på och förstöra naturresurser så finns det bara en väg att gå; mot global klimatkatastrof. Klimatrörelser världen över måste gå samman med de sociala rörelser och tillsammans kräva mer än politiska satsningar och floskler: vi måste kräva en ny, grön, hållbar värld för verklig tillväxt.

Raymond Ohlson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s