Nya asylkämpar skolas

Några av deltagarna på Asylrörelsens workshop

Några av deltagarna på Asylrörelsens workshop

Asylrörelsen i Norrbotten höll i veckan en workshop i juridik. Deltagarna diskuterade allt ifrån hur en överklagan skrivs till ögonvittnesberättelser från personer som levt som som gömda och papperslösa.

Frågan om skolning för asylkämpar kom dels från det växande behovet av hjälp som asylsökande behöver då de ställs emot den svenska statens rasistiska system. Dels kommer frågan som skolning från den växande gruppen aktivister som vill delta i Asylrörelsens arbete. Organisering och skolning går hand i hand med alla folkliga rörelser som kämpar för frihet och rättvisa.

Workshopen svarade på frågor om hur går hanteringen av ett asylfall går till, från intervju till domstol, hur olika juridiska processer fungerar. Samt svar på praktiska frågor om hur en fullmakt utformas, hur landsinformation hittas och mycket mer.

Rasismen som den svenska staten utsätter asylsökande för var ett hett diskussionsämne. Flera inlägg kom från personer som tidigare och fortfarande söker asyl och uppehållstillstånd. En asylkämpe som själv levt som gömd berättade om svårigheterna och hur kampen går till som papperslös.

Politisk kamp blev självklart ett väldiskuterat ämne, eftersom politiska beslut och affärer ligger bakom Sveriges skoningslösa asylregler och utvisningspolitik. Hur kampen bör föras, vilka frågor eller vilket program asylaktivister måste föra fram diskuterades och många viktiga slutsatser drogs. Den främsta slutsatsen är att parallellt med att arbeta med individuella fall så kan kampen för ett återinförande av asylrätten bara vinnas genom politiska utåtriktade kampanjer som sätter press på etablissemanget.

Nya aktivister skolar sig själva tillsammans med mer erfarna aktivister för att i sin tur kunna skola nya. Det är en av vägarna som vi kan fortsätta bygga en ny, stark och landsomfattande rörelse till asylrättens försvar. Som försvarare av socialismens idéer vet jag att en sådan rörelse som organiserar och skolar kan växa sig stark och spela en avgörande roll för vår framtid.

Raymond Ohlson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s