ASYLSEGER FÖR SOCIALISTEN YONGGANG CUI, POLITISK FLYKTING FRÅN KINA

Efter mer än ett års kamp har Yonggang Cui beviljats asyl och uppehållstillstånd. Som politiskt flykting från Kina har han oroat sig mycket för vad som skulle hända om han skickades tillbaka. Nu vill han fortsätta kampen.

Asylsegerbild– Vi kan inte lita på regeringar i kampen för mänskliga rättigheter. Vi måste kämpa själva – för andra, men samtidigt för oss själva, säger Yonggang Cui.
Offensiv träffar Yonggang på Coop Forum i Boden – det enda stället med gratis Wifi där han kan få reda på mer om vad som händer i hemlandet och omvärlden.

– Jag vill tacka min advokat, Kristina Tollbäck, Amnesty ­International och Rättvisepartiet Socialisterna (RS) som har hjälpt mig med mitt fall.

Yonggang, som också har gått med i RS, berättar om sin bakgrund.
– Jag tvingades fly på grund av politisk förföljelse. Regeringen arre­sterade mig och ville kasta mig i fängelse i åratal eftersom jag deltog i protesterna i februari 2011, som kallades Jasminerevolutionen. Migrationsver­ket borde förstå hur farligt Kina är för sådana som mig. Man kan bli arresterad när som helst. Genom all ­möjlig tortyr kan de få folk att erkänna vad som helst.
– Jag blev arresterad vid många tillfällen, till exempel när jag skulle protestera vid Himmelska fridens torg iklädd svart t-shirt och svarta solglasögon (ett sätt att sörja de ­döda vid massakern på torget 1989). Allt fler kineser åker till Himmelska fridens torg som en tyst protest – och det är något som regimen är rädd för.

Hur har Migrationsverket hanterat ditt fall?
– Min upplevelse är att Migrationsverket är en mycket byråkratisk myndighet. Det finns ganska många likheter med den kinesiska regimen. Det är inte seriösa. Jag lämnade massor av bevis om mitt fall. Trots det fick jag nej och de översatte inte ens ­mina dokument.
– Nu beviljar de asyl med precis samma bevis! Det är ganska lustigt.

Du har ju deltagit i Asylrörelsens arbete under ett par månader. Varför?
– Jag stödjer Asylrörelsen. Det är många som möter stora risker i sina hemländer och måste lämna landet och söka asyl någon annanstans. Det måste regeringen ta på allvar, inte bara säga nej till alla.
– Jag vill fortsätta att bidra till arbetet, både i RS och Asylrörelsen för mänskliga rättigheter. Vi måste kämpa för allas rättigheter – då kämpar vi också för oss själva, avslutar ­Yonggang Cui.

RS Norrbotten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s