Rasister, renskötsel och gruvor

Under helgen pågick Jokkmokks årliga marknad, men i år politiserades marknaden enormt. SD gjorde utspel om rennäringen, Åkesson blev bortkörd från marknaden av antirasister och samtidigt demonstrerade uppemot 500 personer mot gruvexploatering av Gállok/Kallak.samiskaflaggor_350_men

En politiserad marknad gjorde att årets vintermarknad i Jokkmokk sticker ut jämfört med tidigare år. Rasism, rennäring och gruvan i Gállok/Kallak blev viktiga frågor som färgat marknaden och kantat medias rapportering. Flera samiska utställare och konstnärer samt gäster bojkottade öppet årets marknad på grund av frågan om ny gruvexploatering i Jokkmokk och framförallt Sápmi.

Rasisterna i SD kom i veckan med sitt nya ”politiska” utspel – att upphäva samernas rätt av hävd till renskötsel. Politiker från båda sidan av högern (M och S) samt stadsvetare har uttalat sig i media om att SD:s utspel endast rör sig om splittring, populism och röstfiske. Som socialister vet vi att rasism står för splittring mellan vanliga människor, att rasistiska SD kommer med ett sådant utspel är föga förvånande. SD erkänner Sápmi som en egen nation inom svenska statens gränser, däremot vänder de på sina argument som vanligtvis riktas mot muslimer. Rasisterna räds enskilda individers kulturella tillhörighet om de invandrat till Sverige, en kulturell tillhörighet som ska förgöras när du satt din fot på svensk mark. Vad gäller samerna däremot menar SD att den svenska staten, vilken kolonialiserade Sápmi under medeltiden, äger den suveräna rätten att köra över den samiska kulturen. Med andra ord menar rasisterna den suveräna staten Sverige när de talar om kultur, det har inget med enskilda medborgares upplevelse av kultur att göra.

Inför valet verkar SD vilja sätta klorna i ”röda” Norrbotten, varför Jimmie Åkesson åkte till Jokkmokks marknad under lördagen för att ”prata med folk”. Men Åkesson fick lämna marknaden lika fort som han kom, flertalet antirasister hade samlat en tyst blockad utanför SD:s tält, dock vände polisen som vanligt ryggen till rasisterna för att köra bort antirasisterna. En ”hotbild” fick dock Åkesson att lämna marknaden mycket tidigare än planerat, hotbilden dementerades dock senare av SD. Motståndet mot SD-rasismen är stort i Norrbotten, vilket även visades före och under demonstrationen mot gruvexploateringen.

Sluta skövla våran jord – Sápmi är inget smörgåsbord, skanderades under den uppemot 500 personer starka demonstrationen som ringlade genom Jokkmokk under lördagen. Lokala och tillresta klimataktivister, boende i Jokkmokk och representanter från samebyar demonstrerade mot gruvexploateringen i Gállok/Kallak. Det handlar om såväl den historiska frågan om svenska statens kolonialisering av Sápmi som frågan om fast mark och rent vatten. Frågan om gruvornas rovdrift är historisk i Norrbotten, samer har blivit totalt överkörda av företag och tvingats flytta renbetet till ett alltmer minskande område. Som en av de demonstranter som intervjuades av SVT sa: – Det finns snart ingen mark kvar, vi har fått nog! Även under fredagen hölls en manifestation mot gruvan, ”den svarta renrajden” med ett tiotal personer vitmålade, klädda i svarta sopsäckar liknande koltar samt en ren dragandes ett renskelett i en akja(rensläde). Det hela liknades ett begravningståg som avslutades med jojk och poesi.

Frågan om en ny gruva i Jokkmokk har inte bara enat den svenska och globala miljörörelsen tillsammans med samer utan är den kanske enskilt starkaste frågan som enat alla politiker i Sametinget. Svaret från rörelsen är tydligt – nej till gruvan, nej till rovdrift, nej till miljöförstörelse.

Klimatkämpar drar hela tiden nya slutsatser, en gruva i Sápmi handlar såväl om en social fråga som en fråga om klimatet. Gruvornas exploatering av orörd natur, nedsmutsning av livsviktigt vatten, brott mot FN:s artikel om urinvånares rättigheter, ja listan blir lång på berättigad kritik mot gruvföretagen. Åtminstone i Jokkmokk men troligen runt om landet kommer frågan om gruvnäringen och klimatet bli valfrågor. Men endast ett antikapitalistiskt alternativ kan på allvar stoppa den klimatmordiska rovpolitik som pågår idag.

Raymond Ohlson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s