Nazistisk propaganda möter motstånd

Den senaste tiden har Norrbotten drabbats av en våg av nazistisk propaganda sammankopplat med firande av Adolf Hitler. Svaret kom från unga antirasister som i onsdags höll manifestationer som samlade hundratals i Piteå och Luleå mot rasism och nazism.

Under påsken hissades en nazistflagga med ett hakkors utanför stadshuset i Luleå, samtidigt hade nazistsekten SMR satt upp klistermärken på en gymnasieskola dessutom blev en kommunpolitiker hotad i sitt hem. I Piteå hade hakkors klottrats på Framnäs folkhögskola och på Hortlax kyrka. Även banderoller med nazistiska hälsningar och adresser till nazisthemsidor har satts upp. Propagandan har rubricerats som hets mot folkgrupp och sägs ha samband med att nazisterna firande av Adolf Hitlers födelsedag. Runtom landet har liknande attentat utförts av nazister.

Motståndet mot nazisternas framfart lät sig inte väntas, i Luleå rapporterades det snabbt om klistermärken från SMR som avlägsnades av eleverna själva. I både Piteå och Luleå startades facebookevent för planering av protester mot rasism och nazism.

Antirasistiska paroller samlade under onsdag kväll ca 250 personer i Luleå och ett 50-tal i Piteå. I Luleå deltog bland annat nätverket Rasismfritt Luleå som startades som en reaktion på nazistvåldet i Kärrtorp och Malmö. Tal och talkörer manade till antirasistisk organisering, bland andra talade Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna. Brännberg drog dels paralleller till hur rasism och högerpolitik ökar internationellt i spåren efter den kapitalistiska krisen samt hur rasister och nazister i Sverige vinner självförtroende från SD:s rasism och regeringens attacker på sjuka, arbetslösa och invandrare.

–          Vi måste mota Olle i grind och inte tillåta några marscher, möten, konserter eller liknande. Vi ska inte ge nazister och rasister någon plattform att stå på för det är därifrån de kan attackera demokratin, sa Jonas Brännberg.

Nu fortsätter den dagliga kampen mot rasism och förtryck, under torsdagen hölls ett möte i Luleå med Alexander Bengtsson från Expo. Nätverket Rasismfritt Luleå planerar sitt fortsatta arbete som dels riktas mot SD som försöker vinna mark i och med valen i vår och höst.

Raymond Ohlson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s