Välfärdsfestival mot vinster och rasism

Detta bildspel kräver JavaScript.

I lördags samlades motståndet mot vinster i välfärden under festivalflagg i åtta städer runtom landet när Folkkampanjen för gemensam välfärd bjöd till festival. Norrbottningar samlades i Luleå där välfärdsfestivalen även var tydligt antirasistisk. Musik, tal, poesi och komedi varvades för de ca 120 besökarna som trotsade lördagsregnet.

Nätverket Folkkampanjen för gemensam välfärd stod för arrangemanget som tydligt stod i kontrast till det gråa vädret och den lika gråa vinstkramarpolitiken som höll till i valstugorna som slagits upp i närheten. Budskapet från såväl artister som talare var tydligt: Sveriges avregleringar och privatiseringar har drivit välfärden till kanten av ett stup.

Skrämmande exempel gavs av talare som är verksamma inom skola och vård om hur verksamheterna drabbas negativt och katastrofalt av borgarnas avregleringar och nedskärningar. Verksamheter som ska representera Sveriges välfärd representerar idag snarare sjukliga symptom på kapitalism, där personal, brukare, elever och patienter är de största förlorarna.

Ronny Eriksson bidrog till festivalen med sin välkänt vassa ståuppkomik, han sjöng och kåserade om allt ifrån avregleringen av bilbesiktningen till Stefan Löfvens ovilja till ett tydligt nej till vinster i välfärden. Eriksson jämförde exempelvis avregleringarna med hur en lekte affär som liten, en slående jämförelse som bidrog till en skrattsalva från publiken. Andra artister som bidrog var Lydia Granbacke som läste antirasistisk poesi, Kornelia Waller som sjöng sånger om att att vara arbetarklass samt Josh och Elisabeth Armfield som spelade solidaritets- och kampsånger. Josh som kommer från USA ifrågasatte mellan låtarna hur Sverige kan vilja gå i samma riktning som USA i fråga om vinstbaserad hälso- och sjukvård.

Socialistiska läkare representerades av Oskar Sköld som arbetar vid Sunderby sjukhus och talade om hur sjukdom idag är en klassfråga. Det finns tydliga siffror som visar på hälsoskillnader mellan överklassområden och områden med arbetare och låginkomsttagare. Jonas Brännberg som talade från Rättvisepartiet Socialisterna påpekade likt andra talare att välfärden är i kris och att det behövs rejäla upprustningar med mer pengar och fler anställda. Brännberg talade om hur nyliberalismen syns i Luleå där exempelvis hamn och bostäder säljs ut, men det viktigaste var svaret på vad som bör göras. – Det räcker inte att rösta, vi måste bygga en gräsrotsrörelse för välfärden och mot privatiseringar.

Gräsrotsrörelsens start kan vara här då många anmälde sig att vilja delta och hjälpa till i Folkkampanjen mot vinster i välfärden. Nu fortsätter arbetet mot regeringens privatiseringar och avregleringar, vilket även innebär kamp mot rasism som går hand i hand med nedmonteringen av vårt välfärdssamhälle.

Raymond Ohlson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s