1000 protesterade mot SD i Luleå

Detta bildspel kräver JavaScript.

Under måndagen invaderade Åkessons rasistiska turné Norrbotten, men inte utan motstånd.
I Piteå protesterade under dagen 600 personer mot SD-rasismen och under kvällen möttes Åkesson av 1000 personer i Luleå. Bilden är klar – rasism är inte välkommet i Norrbotten och motståndet är större än SD.

Ryggen mot rasism var parollerna som först på facebook mobiliserade inför protesterna mot Åkessons rasistiska valturné och SD. Ryggar var också vad som mötte Åkesson så fort han visade sitt fula tryne på våra torg. På facebook hade det uppmanats till tysta protester, men i Luleå haglade då och då skurar av talkörer som exempelvis ”inga rasister på våra gator”. Trots en någorlunda tyst protest så var sammanhållningen god med många som slöt upp. Lokalmedia rapporterade från Luleå att det aldrig tidigare funnits så många personer på torget samtidigt.

Polisen hade förberett med kravallstaket och i Luleå genom att lägga mötet på ett litet torg som var lätt att stänga av och kontrollera. Innan antirasister vällde in på torget laddade polisen upp med kravallhjälmar som kan ses som en våldsprovokation. Trots uppladdningen med 20-30 poliser och att SD:s distriktsordförande Jeff Ahl gick runt och hånade samt provocerade bland antirasisterna så behöll alla lugnet. Att polisen tystade ner de antirasister som i Luleå ville visa sin avsky med att bua och ropa talkörer är ännu ett exempel på hur staten håller rasisterna om ryggen.

SD provocerar gärna för att få offerrubriker, vilket är tecken på rasisternas demoralisering efter att de gång på gång tyngs ner och tystas av stora demonstrationer vart än de turnerar. Att SD:s siffror varje dag sjunker är ett direkt resultat av de stora demonstrationer som gått emot rasism runtom landet den senaste tiden. Vilket i sig visar att kamp lönar sig, rasismen kan inte tigas bort, den försvinner inte heller när den får hållas i tidningens mittsidor, debattprogram, torg och gator, skolor eller arbetsplatser.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) var på plats under protesten i Luleå där flera antirasister visade intresse för att fortsätta organisera sig mot rasism. Vilket är just vad vi (RS) förespråkar; organisering är ett måste för att kunna trycka tillbaka rasismen när helst den dyker upp.

Raymond Ohlson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s