Kamp mot nazism går vidare

I Boden fortsätter den vardagliga kampen mot rasism och nazism även efter 1 maj. Den historiska händelsen när över 2000 antirasister ställde sig upp emot dryga 100 nazister var en höjdpunkt i den antirasistiska kampen som fick ett nytt startskott i och med mobiliseringen till 1 maj. Nu fortsätter kampen med bland annat blockader mot nazister, samordning av bostadsområden nazistisk propaganda och antirasistiska kulturevent.

Runt nätverket Boden Mot Rasism byggs nu den fortsatta kampen mot rasism och främst mot nazistsekten NMR:s valkampanj. Nazisterna tror att de kan etablera sig i Boden och få ett starkare fotfäste i Norrbotten, därtill ställer de upp i valet för kommunfullmäktige i Boden. Men bodensarna är tydliga med att nazister är inte välkomna vare sig på torgen, i bostadsområden eller i fullmäktigesalen.

Den gångna veckan var ännu en flopp för nazisterna: när de försökte sig på att hänga upp propaganda efter motorvägar tog det mindre än en timme för lokala antirasister att plocka bort skräpet. Också när NMR samlade medlemmar från Norr- och Västerbotten för att hålla upp fanor och en banderoll i en korsning i Boden så samlades antirasister snabbt för motaktion med talkörer tills nazisterna fick packa ihop.

Att det blir allt svårare för nazisterna att fortsätta ostört är för att bland annat det antirasistiska nätverket i Boden organiserar motståndet. För att kunna genomföra snabba aktioner när nazister dyker upp behövs olika former av organisering som exempelvis i skolor, föreningar och bostadsområden. När motståndet nu växer mot nazisterna ökar den politiska medvetenheten i allmänhet men den måste också lyftas fram för att fler ska få veta vad som är möjligt och hur antirasistisk kamp kan bedrivas.

På lördag 26/5 kommer Boden Mot Rasism finnas på Medborgarplatsen i Boden med flygbladsutdelning och ett infotält dit folk kan komma för att diskutera eller ställa frågor kring den fortsatta kampen mot rasism och nazism. Veckan därpå kommer ett öppet möte hållas för enskilda antirasister och föreningar där temat är ”Hur kan den antirasistiska kampen gå vidare?”.

Rättvisepartiet Socialisterna menar att kampen mot nazism också måste gå hand i hand med kamp mot ökade orättvisor i samhället för det är en grogrund för nazisterna.

RS Boden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s