Sexism och rasism avslöjat i universitetskår

I ett debattinlägg på SVT Opinion förra veckan avslöjas rasism och sexism i teknologkåren vid Luleå Tekniska Universitet. Inlägget avslöjar kårevent och sångböcker med grova våldtäktsskildringar och texter om förintelse av samer.

Inger Cecilia Mayer Labba, same och doktorand, Finn Larsson, student vid LTU, Sarah Gullbjörk, tidigare student vid LTU, Johanna Nordblad Sirkka, student vid LTU, Josefin Mvuanda Riström, student vid LTU undertecknar debattinlägget och skriver:

En studentkår vid Sveriges nordligaste lärosäte, beläget mitt i samiskt kärnområde, fortsätter cementera stereotypa bilder av samer och sprida grov sexism i studentlivet.

Det handlar dels om ett årlig kårfes som i år fick heta ”Lappfejden” med en nidbild av en same ridandes på en ren. Dels om den sångbok som kåren använder sig av vid studentarrangemang som har rasistiska texter om bland annat samer som enligt sångtexter ska utrotas. Därtill sånger om kvinnor som tafsas på och objektifieras, samt en låt om hur en kvinna våldtas, mördas och begravs för att därefter gräva upp hennes lik för att fortsätta våldtas.

Debattörerna ställer sig frågande till hur kåren ska kunna företräda studenterna:

– Vad möts deras studenter av för hållning under nollningsperioden, under sittningar och i studentlivet?
– Vart kan studenter som inte tillhör normen vända sig för att få stöd; HBTQ+ personer, samer, icke-vita, kvinnor?
– Vad händer med dessa individers hälsa och studiemiljö om inte den egna kåren är fri från diskriminering?

LTU:s rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn fick snabbt göra en pudel och frånsäga sig ansvaret samt att kårens arrangemang skulle ha bytt namn. Rektorn säger att hela universitetsledningen ska sammankallas för att diskutera frågan. Kårordföranden säger att kåren tar till sig kritiken och både ordföranden och rektorn menar universitetet tar avstånd från de kränkningar som ägt rum, därtill har kåren stoppat försäljning av sångboken. Därtill har det under veckan väckt frågan om att universitet inte ställer några som helst krav på kårerna att följa universitetets värdegrund. I Media har frågan lyfts om hur kåren finansieras av dels universitetet samt staten och hur detta kan fungera med de unkna värderingar som fått florera.

Sanningen är den att universitetsledningen och kåren varit väl medvetna om såväl sångböcker som arrangemang, men har alltså låtit detta passera. Att publicera böcker och arrangemang utan att veta dess innehåll är lögn på låg nivå.

Rättvisepartiet Socialisterna säger:

  • En oberoende kommission av studenter och lärare måste utreda Teknologkåren vid LTU från grunden.
  • Alla studenter måste få känna sig trygga utan risk för att utsättas för förtryck.
  • Bygg kämpande studentorganisationer på gräsrotsnivå fria från sexism och rasism.

Raymond Ohlson Stokki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s