MANIFESTATION FÖR SUDAN

Sudan har sedan 1989 levt under diktatur. Under början av


90-talet förbjöds politiska partier, föreningar och oberoende tidningar. Lagen ändrades till att spegla islam. Under samma period avrättades eller sparkades stora delar av militärens ledning samtidigt som motståndare och journalister fängslades. I det allmänna ”val” som hölls 1996 fanns bara dikatorn Al-Bashirs egna parti – Nationella kongressens parti (NCP) – på vallistorna.

Al-Bashir driver en medveten söndra och härska strategi där förtrycket mot afrikanska majoriteten är hårdare än mot den arabiska minoriteten.

Under tidigt 2000-tal jäste missnöjet i landet över i väpnad kamp, kriget i Darfur. Det som följde har senare kallats för ett folkmord och den internationella domstolen i Haag efterlyser al Bashir för hans inblandning. Även om fredsavtal undertecknades har våldet i Darfur fortsatt. 2011 röstade Syd-Sudan för att bilda en självständig stat och bröt sig ut ur Sudan – men även där fortsätter kriget med Al-Bashir-regimens aktiva ingripande.

Den situation som nu fått landet i uppror uppstod i december. I ett land med 70% inflation och stora statsskulder ”rekommenderade” IMF regimen att ta bort subventioner på många viktiga varor. På vissa varor steg priset med det tredubbla från en dag till en annan. Med start den 19 december gick folket ut på gatorna och protesterade, protester som snabbt utvecklades till krav på presidentens avgång och verklig demokrati. Under demonstrationerna har en stor mängd Sudaneser fängslats, mördats eller försvunnit. Trots detta står västvärlden vid sidan av. EU samarbetar med Al-Bashirs regim för att motverka ”människosmuggling”, det vill säga stoppa flyktingar från att ta sig mot Europa. Det ligger således inte i EU-ledarnas intresse att Sudan blir en självständig demokratisk stat. Även Obama och Trumps beslut om att lyfta sanktioner kan ses som ett tyst godkännande av landets styre.

Protesterna som nu pågår varken ses eller hörs särskilt mycket i västerländsk media och därför samlades ett 40-tal i Luleå centrum för att sprida kunskap i frågan och för att manifestera emot ”president” al Bashir. Manifestationen sändes live på sociala medier till oppositionsgrupper i hela världen. Publik kom och gick under manifestationens gång men många som gick förbi stannade och lyssnade. Det hölls tal som beskrev problemen och ett av slagorden ekade om att diktatorn och hans kompanjoner att avgå.

Jonas Brännberg från Rättvisepartiet Socialisterna gav i sitt tal stöd och solidaritet till protesterna och pekade på att en generalstrejk är ett nästa steg som kan fälla Bashir, samt att en ny framtid för Sudans fattiga måste byggas på att det arbetande folket tar kontrollen över landets naturtillgångar och ekonomi.

Efter manifestationen samlades vi för att diskutera och planera framtida aktioner. Datum och tid sattes för vidare diskussioner.

Lars Bjersing, RS Luleå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s