Facktopparnas historiska svek

Först förhandlades delar av strejkrätten bort – och nu ska anställningstryggheten försämras • Det behövs kamp underifrån mot svekuppgörelelser och för demokratiska och kämpande fack

Efter att ha förhandlat bort delar av strejkrätten står flera fackförbund och PTK (en samarbetsorganisation för 27 fackförbund som tillsammans organiserar över 850 000 privatanställda tjänstemän) beredd att via avtalsvägen genomföra de försämringar i anställningstryggheten som regeringen och januariavtalet kräver.
Svaghet inbjuder till aggressivitet. Det står helt klart att den nya antistrejklagen som facktopparna och Svenskt Näringsliv gemensamt har skrivit texten till har bidragit till arbetsgivarnas (Sveriges Hamnar) och de så kallade medlarnas provokativa svar på Hamnarbetarnas krav på ett kollektivavtal.

Antistrejkuppgörelsen var ett historiskt svek som facktopparna ursäktade med att det är bättre att ”parterna” själva gör upp och skriver lagtexten än att stat och regeringen gör det. Det är en hållning som direkt leder till såväl nya svekfulla uppgörelser mot medlemmarna och kampen som till nya attacker från stat och arbetsgivare. Varje lagstiftingshot om försämringar stärker arbetsgivarna.

”Det är bra att politikerna sätter press med lagstiftningshotet. Det är ett bra sätt att komma framåt. Men det behövs en bredare översyn av arbetsrätten än bara turordningsreglerna”, sa Almegas arbetsgivarpolitiska chef Stefan Koskinen i en kommentar till regeringens krav på tydligt försämringar i Las, lagen om anställningsskydd (Arbetet den 15 januari).

Det var med lagstiftningshotet som regeringen fick facken att sluta Saltsjöbadsavtalet 1938 som under lång tid i det närmaste institutionaliserade klassamarbetet och som följdes av kraftiga inskränkningar i medlemsdemokratin. Bland annat försvann avtalsomröstningarna, och begränsad strejkrätt infördes. Saltsjöbadsavtalets samförstånd fick sin knäck med de ”vilda strejkerna” i slutet av 1960-talet och när den svenska kapitalismens guldålder 1950-75 ändades.

Nu hoppas facktopparna på att antistrejkuppgörelsen och en överenskommelse om försämrad arbetsrätt ska bli inkörsporten till det nya Saltsjöbadsavtal som man sedan tio år tillbaka önskat sluta med Svenskt Näringsliv. Men ett Saltsjöbadsavtal 2.0 kommer i ännu högre än de tidigare att ha udden mot de lokala fackens ställning och kampen.

Redan har IF Metall och Handels, vars ordförande Susanna Gideonsson sitter i Socialdemokraternas högsta ledning VU:t, gett grönt ljus för förhandlingar om urholkat anställningsskydd.

– Vi vill förhandla med motparten om förändringar i arbetsrätten. Vi ser att det finns luckor. Det funkar inte med den snabba omställningen på arbetsmarknaden som är idag, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson i en TT-artikel den 29 januari och PTK-ledningen tror att förhandlingar om arbetsrätten kan inledas om ”några veckor”.

Det kommer dock inte bli lätt för facktopparna att trumfa igenom en ny svekuppgörelse, vilket det växande motståndet mot försämringarna i strejkrätten ger besked om.

Nu måste detta motstånd trappas upp. Fler fackklubbar, sektioner och avdelningar måste anta protestuttalanden, särskilt inom Kommunal där strejkrätten blir en stor stridsfråga på kongressen i maj. Detta tillsammans med stöd till hamnarbetarstrejken kan bygga fronter mot nya svek och stärka kampen för demokratiska och kämpande fack.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s