Arbetsmiljöbrott leder sällan till åtal eller dom

Trots svarta siffror i statistiken över dödsfall vid arbetsolyckor leder arbetsmiljöbrott sällan till åtal eller fällande domar, utredningar tar åratal och företag går fria från ansvar.

Senaste tio åren har 439 personer dött på arbetet och flest dödsolyckor har Gotland och Norrbotten. Samtidigt visar SVT Norrbotten att hälften av alla anmälda arbetsmiljöbrott mellan 2009 och 2018 lades ner. De flesta anmälningar läggs ner och det fåtal som går vidare till åtal blir sällan fällande domar. Utredningarna tar åratal, bland annat på grund av mängden underentreprenörer. Exempel på detta är olyckan vid Nordkalk där en 23-årig arbetare omkom och en arbetskamrat fick livshotande skador, anhöriga fick vänta i sju år på den slutgiltiga domen och listan är lång på drabbade och anhöriga som fått vänta två, tre eller fyra år på utredningar att gå till domstol.

Trots att Norrbotten ligger näst högst i statistiken över arbetsolyckor med dödlig utgång så har Arbetsmiljöverkets inspektioner minskat enormt. Enligt SVT har antalet inspektioner i Norrbotten minskat över 40 procent de tio senaste åren. Sammanslaget över hela landet så visar Arbetsmiljöverkets egen statistik de senaste tio åren att inspektionerna fallit sedan 2008 fram till 2016, med en uppgång av arbetsställebesök 2010-2011. De senaste två åren har inspektionerna ökat något men inte tillbaka på den nivå som var för tio år sedan. Liknande ser statistiken ut där arbetsgivare och företag underrättats, fått föreläggande/förbud samt åtal. 2017-2018 sköt förelägganden/förbud och viten i höjden men åtalsanmälningarna har sjunkit sedan 2011.

Enligt SVT:s granskning är anledningen till de minskade inspektionerna att antalet inspektörer minskade med 30 procent i hela landet 2008-2016 efter att Alliansen gjorde nedskärningar med 155 miljoner för Arbetsmiljöverket. Den rödgröna regeringen ökade anslagen efter 2014 och antalet inspektörer ökade, dock inte i Norrbotten. När SVT talat med ordförande för Byggnads Norrbotten framkommer att byggnads är ytterst kritiska och menar att Arbetsmiljöverket inte längre samarbetar som tidigare.

Tydligt är dock att den högerpolitik som bedrivits oavsett regeringarnas färgkombinationer så drabbar den arbetare. Arbetsmiljöansvaret bollas mellan uppdragsgivare och underentreprenörer, därför faller domar mellan stolarna. Marknaden får styra och ingen har ansvaret, tillsammans med hetsjakt på vinster sätts arbetares liv på spel. Oavsett om regeringen utlyser nollvision eller skjuter till resurser till Arbetsmiljöverket så är det slutgiltiga faktumet att vi måste bryta med det riskfyllda utsugarsystemet som råder idag, kapitalismen skördar allt fler offer.

Raymond Stokki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s