Andra året Pridefestival i Boden

49058251_318348442113103_3382538336194265088_nNorthern Light Pride hålls under helgen 29-31 mars i Boden, det är för andra året i rad. Pridefestivalen som startade förra året var officiellt ett svar på att nazister från NMR brände upp kommunens regnbågsflagga, i år har antirasismen än tyngre prägel på festivalen.

Det gångna året har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) försökt att etablera sig i kommunen, med aktiviteter, 1:a majtåg och kandidater till kommunvalet. Som svar på detta startade en mobilisering av bodensare mot rasism under nätverket Boden Mot Rasism. Opinionen har vänts till antirasism som bodensarna kan vara stolta över, en enorm mediabevakning i frågan och att nätverket tagit emot hederspris samt nominerades till årets bodensare visar att antirasismen är högt på agendan.

Nätverket Boden Mot Rasism håller ett seminarium under pridefestivalen om hotet från rasismen och hur det kan stoppas:

Vad är rasism och hur kan vi mobilisera ett motstånd mot rasism? Boden mot Rasism berättar om hotet från rasismen, hur det splittrar människor och vänder oss emot varandra. Men framför allt vad vi kan göra åt det? Hur kan vi mobilisera människor till ett gemensamt motstånd mot förtryck och våld? Seminariet tar sin utgångspunkt i nazistiska NMRs upptrappning i Boden det senaste året och det motstånd som bodensarna gav som slutade i seger. Allt det här är angeläget att tala om en Pride-helg som denna, där vi manifesterar alla människors lika värde. (Boden Mot Rasism)

På lördagen hålls prideparaden, samling 12:30 på kvarnängen, därefter seminariet med Boden Mot Rasism, Folkets Hus – Forumsalen, 15:00.

RS Boden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s