Nedskärningar drabbar arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket saknar pengar för att rekrytera för pensionsavgångar, de kommer inte kunna nå målet på antalet arbetsmiljöinspektörer till 2020. Redan nu jobbar inspektörerna med halv styrka enligt ILO.

De kommande tre åren behöver Arbetsmiljöverket ytterligare 66 miljoner kronor för att klara av verksamheten och målsättningen om 300 arbetsmiljöinspektörer år 2020. Pia Zätterström som är chef för inspektionsverksamheten vid Arbetsmiljöverket säger till tidningen Arbetarskydd att verket inte kommer kunna rekrytera för bland annat pensionsavgångar och att målet om att vara 300 arbetsmiljöinspektörer nu måste läggas ner då det saknas pengar.

Offensiv har de senaste veckorna skrivit om hur arbetsmiljön hårdnar med fler dödsoffer i arbetet samtidigt som satsningar på arbetsmiljö sjunker. Allt detta pågår parallellt med regeringens januariöverenskommelse och attacker på arbetares rättigheter med hotet att riva upp LAS (lagen om anställningsskydd) och strejkrätten. Det bör tilläggas att attackerna på arbetsrätt dessutom genomförs tillsammans med såväl näringslivet som facktoppar. Nu tvingas Arbetsmiljöverket att skära ner än mer.

Antalet arbetsmiljöinspektörer ska enligt ILO (FN:s internationella arbetsorganisation) vara ca 510 för Sverige, men för 2018 var antalet inspektörer 274 vilket bara är strax över hälften av det rekommenderade. Från 2014 sköt regeringen till pengar efter tidigare nedskärningar vilket ökade resulterade i 51 nya inspektörer och målsättningen sattes till att vara 300 till år 2020, fortfarande långt under ILO:s rekommendationer.

En av arbetsmiljöinspektörerna Jenny Bergström, som även är skribent i tidningen ETC, skriver på sin Facebook om det viktiga arbete som inspektörerna gör, med allt ifrån att undersöka risker utifrån tips, eller att utreda olyckor till att stoppa farligt arbete. Bergström uttrycker även sin oro för alla arbetares säkerhet i och med nedskärningarna:

Läget känns bottenlöst trist.
Det här är viktigt för alla som pratar om att antalet dödsolyckor måste ner och att arbetsmiljön måste bli bättre för stora grupper på arbetsmarknaden, inte minst med tanke på att vi förväntas arbeta allt längre – vi måste vara fler för att räcka till. Inte färre.

Oavsett regeringsfärg är högerpolitik direkt dödligt för arbetare, när skyddet mot att skadas eller dödas på jobbet försämras i takt med nedskärningar och vinstgirighet. Det är ingen tillfällighet att arbetares rättigheter till trygga anställningar och rätt att strejka hotas av samma politiker som kapar i arbetsmiljö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s