Kamp för strejkrätt och demokratiska fackförbund

Inför att S-regeringen, den andra maj, för fram sitt förslag om inskränkt strejkrätt fortsätter kampen till försvar av arbetarnas rättigheter till stridsåtgärder. Svenskt Näringsliv påhejat av fackledningar piskar på regeringen om ett snabbt beslut och piskar även upp stämningen för fackliga protester från gräsrötter.

Förslaget om inskränkt strejkrätt stöds av ledningarna för LO, TCO och Seco tillsammans med Svenskt Näringsliv är en eftergift för extremliberala attacker mot arbetare. Pappers ordförande Matts Jutterström sa i tidningen Lag & Avtal delvis sanningen om att det handlade om ett val mellan pest eller kolera efter att förbundet gjorde en kovändning från att vara kritiska till förslaget till att följa S-byråkraternas överenskommelse. Jutterström sa att om inte facken går med på eftergifterna och följer förslaget skulle Svenskt näringsliv bara kunna ”ta en taxiresa till riksdagen” för att ställa vilka krav de vill. Det återspeglar en del av sanningen att näringslivet, det vill säga kapitalägarna, för fram extremliberala åtstramningar för arbetares rättigheter samtidigt som arbetsgivarnas och kapitalisternas inskränkningar i arbetsrätten försvaras.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kommenterade till TT angående strejkrätten att lika villkor ska gälla för alla, men många menar att risken med inskränkningen kan leda till avtalshoppning. Det vill säga att arbetsgivarna kan sluta avtal med det fackförbund som ställer lägst krav utan att andra verksamma arbetstagarorganisationer vid samma arbetsplats/avtalsområde kan ingripa. Exemplet för detta gavs av Hamnarbetarförbundets konflikt, då de skulle tvingas till att foga sig efter Transports avtal gällande bland annat löner. Kämpande och demokratiska fack ställs åt sidan för de förbund som redan har avtal eller de som ställer lägst krav på arbetsgivaren. Därtill är attacken på strejkrätten även ett hot mot själva föreningsrätten, vilket kan få politiska följder med inskränkning av demokratiska friheter för arbetares organisationer, vem vet vart det kommer att sluta med rådande högerpolitik.

Att förslaget om inskränkt strejkrätt kommer nu har två direkta anledningar; Hamnarbetarförbundets kamp för kollektivavtal är det ena, om konflikten fortsatt hade den inskränkta strejkrätten slagit ut hamnarbetarnas lagliga möjligheter till strejk. Det andra är den högerbudget som regeringen antog med Januariöverenskommelsen där en central del är attacker mot arbetsrätten där LAS stod i fokus. Tidigare var planen att ha ett beslut färdigt till årsskiftet, men Svenskt Näringsliv har skyndat på processen och nu väntas lagen träda i kraft till sommaren.

I Augusti samlade nätverket Strike Back en tvärfacklig demonstration i Stockholm med 2000 deltagare. Första maj håller nätverket ännu en protest samt så kraftsamlar nätverket till protester 10-11 maj i Stockholm där första dagen är en uppmaning till organiserade och vilda strejker eller andra typer av samlingar och uppmaningar till de stora förbunden som nu står bakom förslaget om inskränkning.

Ett annat nätverk som uppmärksammats är Nätverket Försvara Strejkrätten i Västerbotten som tillsammans med Strike Back mottog solidaritetspriser under en arbetarkonferens som Kommunistiska Partiet (KP) nyligen höll i Norrköping. Konferensen skulle enligt KP vara ett startskott för byggandet av en ny okorrumperad arbetarrörelse.

Rättvisepartiet Socialisterna står för:

  • Demokratiska och kämpande fackföreningar – Låt medlemmarna styra

  • Arbetsplatser under demokratisk kontroll av arbetarna

  • Gemensamma protester mot högerpolitikens attacker

  • Försvara strejkrätten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s