Demonstration för strejkrätten

På lördag håller nätverket Strikeback en demonstration i Stockholm till försvar för strejkrätten. I augusti samlades 2000 personer i demonstrationen, den 1 maj hölls manifestationer på fler ställen i landet och den 10 maj har en strejkdag utlysts av nätverket.

Nu samlas fackligt aktiva i en tvärfacklig demonstration mot regeringens förslag om inskränkningar i strejkrätten. Mot topparna i LO, TCO, Seco och mot S-regering och Svenskt näringsliv som gemensamt vill kapa arbetarnas skarpaste vapen strejken.

Samling lördag kl. 12:00, Norra bantorget, Stockholm.

Därför deltar jag i demonstrationen:38167276_10214475041083806_5506901664138788864_n

En av de fackliga aktivister som talar på lördag är Raymond Stokki, Skyddsombud från Lärarförbundet.

– Låter vi strejkrätten försvagas förlorar vi, det finns inget att vinna. Med risk för avtalshoppning som kommer att missgynna kämpande och demokratiska fack.
Det innebär även en attack mot hela föreningsfriheten, nu gäller det strejkrätten, snart läggs förslag om att kapa anställningstryggheten, vem vet vart det kommer att sluta med den högerpolitik som förs mot arbetare idag.
Att politiker och toppar i våra centralorganisationer ska gå över medlemmarnas och arbetarnas huvuden, att gå svenskt näringslivs ärenden, att skänka bort de fri- och rättigheter som arbetare kämpat fram, det är sjukt och arbetarfientligt.
Vi behöver gemensam facklig kamp mot den högerpolitik som idag slår hårt mot arbetares rättigheter samtidigt som våra villkor försämras och våra arbetsplatser drabbas av nedskärningar. Om vi kan förena alla som kämpar mot nedläggning av vårdplatser, mot skolnedskärningar, mot marknadshyror, mot utförsäkringar, ja alla som kämpar mot försämringar i samhället med de som kämpar för klimatet, för fackliga rättigheter, för allas lika värde. Om vi kunde förena all denna kamp i samhället så hade vi sluppit demonstrera mot Socialdemokraternas högerpolitik och januariuppgörelsen. Vi måste förena rörelser och samtidigt förbättra och bygga nya, till exempel riva ner pampväldet inom facken för riktiga kämpande fackföreningar som är demokratiskt styrda av medlemmarna och för medlemmarnas instressen.

RS Boden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s