Dödsolyckor inom byggbranschen – ökad stress och bristande arbetsmiljö

Förra veckan rapporterade Offensiv om den nya rapport som Arbetsmiljöverket sammanställer kring dödsfall till följd av stress på jobbet. En vecka efter att Arbetsmiljöverket lyft frågan i en debattartikel i DN kom rapporter om ännu ett dödsfall i byggbranchen. Byggnads rapporterar om ett företagen som står bakom dödsfall och olyckor. Offensiv har pratat med en fackligt aktiv byggnadsarbetare.

Dödsfallet i Solna var en byggnadsarbetare som fallit ca 20 meter. Enligt rapport till Aftonbladet saknade arbetaren skyddslina, enligt andra rapporter hade arbetaren skyddslina men den var inte fäst på rätt sätt och hade lossnat. Offensiv har pratat med Rebecca Ekström, ordförande för NÄTA Norrbotten (Byggnads nätverk för kvinnliga byggnadsarbetare) och sekreterare i Luleå krets styrelse:rebecca ekström

– Beträffande olyckan i Solna infann sig samma tanke som varje gång jag hör om en arbetsplatsolycka: ”Nej, nej, nej, inte igen”. Jag gör egentligen ingen skillnad på denna arbetsplatsolycka kontra andra som skett. Att de sker, att de tillåts att ske utan några som helst krafttag uppifrån, är egentligen det som bekymrar mig mest. Att mina kamraters liv inte anses vara värda att satsa pengar på.

Arbetaren var anställd hos en underentreprenör som haft flera tillbud och dessutom stoppats från ett bygge. Företaget som anlitat underentreprenören har även det flera olyckor, tillbud och dödsfall på sin lista. Tidningen Byggnadsarbetaren (Byggnads fackliga tidning) har efter olyckan skrivit om företaget MVB, ansvarig för olycksbygget i Solna är MVB Öst, i Skåne där MVB Syd står för anläggningar omkom en arbetare redan i Januari, dessutom listas fem olyckor och tillbud. Den omkomne arbetaren i Solna arbetade hos lettiska UPB som i januari fick en anmälan hos Arbetsmiljöverket efter ett tillbud vid ett bygge i Hallonbergen, under våren fick UPB genast förbud i Örebro på grund av fallrisk. Byggnads skyddsombud i Skåne, Robert Nilsson, berättar om eftersatt arbetsmiljö under MVB. Rebecca Ekström kommenterar:

– Att arbetsmiljön är eftersatt är heller ingenting som förvånar mig. Det gör mig arg och ledsen, men dessvärre inte förvånad. När jag pratar med kollegor i byggbranschen, eller har varit på arbetsplatsbesök, så är stress och alldeles för snäva tidsplaner ett problem som lyfts gång på gång. Det är ingen hemlighet att det ser ut så på byggena. Ändå är det inte många fingrar som lyfts.

Tomas Kullberg, ordförande för byggnads Stockholm-Gotland kritiserar byggbranschen efter olyckan i Solna som är femte dödsolyckan inom byggbranschen i år. Kullberg säger att det handlar om ett ”systemfel” där branschen byggs upp på flera led av underentreprenörer, vilket försvårar styrning och ansvar.

Arbetsmiljöverkets kommande rapport säger att bland annat stress på eller på grund av jobbet är så utbrett att 500 dör varje år av detta.

– Arbetsmiljöverket är för få och får för lite pengar. Tiderna ska pressas totalt, med vår hälsa och arbetsmiljö som insats. Medan de som styr kammar hem storkovan dör de som är på golvet och gör jobbet. Vi, arbetare, är så mycket mer än bara pengar. Ingen ska behöva dö på jobbet, avslutar Ekström.

Raymond Stokki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s