Grönlandsisen smälter bort

Figure-7

Photo courtesy Irina Overeem/National Snow and Ice Data Center.

På grund av klimatpåverkan med varmare och förändrat väder fortsätter Grönlandsisen att smälta, mycket och snabbt. Juni månad slog rekord och klimatforskare varnar om globala följder av issmältningen.

Än så länge ligger 2019 under rekordåret 2012 i antalet smältdagar men mängden förlorad is är nästintill lika med 2012 års avsmältning, rapporterar National Snow & Ice Data Center (NSIDC). Det är på grund av hela årets väderförändringar som det det i år smält så mycket is, mildare vintrar med mindre snömängd gör att isen smälter fortare. Därtill påskyndade det varma vädret i juni avsmältning av snötäcket som skyddar isen, något som rapporterades i bland annat av CNN med den skrämmande rubriken att två miljarder ton smält bort under en enda junidag.

greenland_daily_melt_plot

Europas värmeböljadrog in över Grönland 29-30 juli med temperaturrekord som smälte 90 procent av isens yta, mellan 30 Juli och 3 Augusti uppskattas 55 miljarder ton avsmältning som enligt NSIDC betyder 40 miljarder ton mer än snittet mellan 1981-2010 för samma period.
Gunilla Svensson, professor i meteorologi vid Stockholms universitet kommenterade i Svenska dagbladet NSIDC:s rapport med att säga att avsmältningen är vad vi kan förvänta oss av det varmare klimatet. Svensson påpekade att det är alarmerande signaler om klimatförändringarna som visar att åtgärder krävs.

Klimatkrisen påskyndar avsmältningen, SVT rapporterade i våras om att forskare ser att avsmältningen går snabbare än vad som tidigare befarats. Isen smälter sex gånger snabbare idag än 1980 och avsmältningen har bidragit till ökning av havsnivån med 13,7 mm sedan 1972. Svenska dagbladet rapporterade i mars att vinterregnet ökar och därmed avsmältning av isen, vinterregnet ger dessutom en yta som bidrar till snabbare smältning under sommarmånaderna.

Nedåtgående spiral är hur tidningen Nature väljer att förklara klimatförändringarna som med förhöjda havstemperaturer kommer att fortsätta att accelerera förändringarna, smältning av permafrosten frigör växthusgaser, däribland främst koldioxid, som i sin tur påskyndar den globala uppvärmningen. Därtill påverkar sötvattentillförseln från de smälta isarna havsströmmarna som kan betyda vitala förändringar i väderförhållandena. Nature rapporterar att parmafrostens kollaps i Arktis och de boreala regionerna inte bara släpper ut koldioxid som binds fast av ismassorna, avsmältningen påverkar även landmassor. Isen håller samman jord som i sin tur rämnar, rapporter från Kanada visar att områden som tidigare varit täckta av skog nu består av sjöar på grund av att landmassor sjunker. Älvar som tidigare hade klart vatten fylls av sediment från kollapsen.

Vi skulle kunna säga att det inte längre är världens enade kår av klimatforskare som vi behöver lyssna på, planeten själv talar nu för sig då det inte längre blir möjligt att blunda för de katastrofala klimatförändringar som pågår. Att is- och landmassor kollapsar kan låta som apokalyptiska filmscener, sanningen är att vi inte är där ännu, slutet för mänskligheten och allt liv har inte kommit, men vi är på god väg. Vi måste bryta med klimatförändringar men för det behövs systemförändring, vi måste bryta upp det rovgiriga kapitalistiska systemet som suger ut allt levande på planeten vi bor på. Den enda möjliga vägen är att kämpa för en socialistiskt alternativ väg, där vi lever utifrån människans och planetens behov istället för kortsiktiga vinster på bekostnad av allas vår framtid.

Raymond Stokki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s