En helg av antifascism och antikrig!

I såväl Luleå som Boden hölls det protester mot Turkiets invasion av Rojava, i Luleå deltog ca 100 personer och i Boden ca 60. I Boden hälls även en manifestation till minnet av syndikalisten Björn Söderberg som mördades av nazister för 20 år sedan. Nazister från NMR dök upp för att försöka störa, men konfronterades av antifascister.

Nätverket Boden Mot Rasism tillsammans med Luleå LS av SAC arrangerade under lördagenmanifestationen till minnet av Björn Söderberg, med talare från nätverket, SAC och RättvisepartietSocialisterna. Manifestationen hade ett ca 50 deltagare och när manifestationen skulle starta dök två nazister från Nordiska motståndsrörelsen (NMR) upp för att störa och dokumentera. De konfronterades snabbt av deltagare och polis. När de ändå återigen försökte närma sig manifestationen konfronterades de på nytt varpå en av dem fick befallning av polisen att avlägsna sig från centrum, ensam kvar mot antifascister valde även den andre att lämna platsen.

12oktTalarna berättade om Björns Söderberg och upprinnelsen till mordet på honom. Söderberg avslöjade att en högt uppsatt nazist i stockholmsområdet var aktiv i en Handelsfackklubb varpå denne tappade uppdraget och även avskedades. Det talades även om allmän kamp mot nazism och en av talarna kommenterade att regeringens förslag om förbud mot NMR inte är rätt väg att gå, det kan slå tillbaka mot antikapitalistiska organisationer.

Från Rättvisepartiet Socialisterna talade Raymond Stokki om att knyta samman den antirasistiska kampen med facklig kamp, klimatkamp, feminism och kamp mot högerpolitiken. All denna kamp är sammanlänkad av det system som är orsak till förtryck, förödelse och nedskärningar:

– Vi måste förena all denna kamp för att förändra samhället. Utan klimatkampen kommer vi inte att ha en planet kvar att bo på, facklig kamp mot storföretagens klimatförstörelse behövs för att vinna. Kamp mot rasism, nazism och sexism behövs för att inte splittra oss, för att inte splittra kampen mot utsugning. Vi måste också kämpa mot den högerpolitik som skyddar systemet, högerpolitik som med ena handen skär ner och försämrar och med andra handen pekar ut någon annan som skyldig, att någon annan är ett hot.

Efter minnesmanifestationen samlades ca 60 personer för en protest mot Turkiets invasion av syriska Kurdistan. Stark internationalism var ett ledord från både talare och manifestationen i sig självt, ett initiativ väcktes till ett solidaritetsnätverk för Kurdistan. Manifestationen hade öppen talarplats där deltagare från Norrbotten, Syrien och Kurdistan talade för det kurdiska folkets frihet.

Rojava_LivLiv Shange Moyo från Rättvisepartiet Socialisterna talade om det ekonomiska stöd Erdogan fått av EU och att Turkiet har NATOS näst största armé. Att kampen mot Turkiets krig hänger samman med den antirasistiska kampen, inte minst genom att Erdogans uppgift för EU har varit att agera vakthund mot flyktingar att komma till Europa. Hon uppmanade även till facklig kamp och bojkott mot att stödja Turkiet med krigsmateriel, framförallt vapen som Sverige varit en stor exportör av till Turkiet.

I Luleå deltog ca 100 personer i protesten mot Turkiets krig. Många unga hade slutit upp och talkörer för ett fritt Kurdistan och ”Erdogan terrorist” ekade mellan husväggarna. Det var kurdiska riksförbundet som arrangerat demonstrationen. Föreningens ordförande är aktiv socialdemokrat och nästan alla inbjudna talare var socialdemokrater, som i ord fördömde kriget men de sa inte något om Sverige närmande till Nato (där Turkiet är medlem), eller EU:s avtal med Erdogan för att stänga flyktingar ute från Europa.

RS Norrbotten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s