Moderater vill bestämma vad fattiga ska äta

Moderaterna i Kalix förelår att en del av försörjningsstödet ska bli matkuponger som endast får användas till grönsaker, rotfrukter och frukt. Ett förslag som självklart väcker protester bland folk, och det klassiska moderata mantrat om valfrihet ifrågasätts.

Det verkar som en fars, som om att Kalixmoderaterna verkar satsa på SM-guld i överförmynderi. Att fattiga människor inte själva ska få bestämma vad en handlar och äter är fullkomligt absurt, men inte förvånande att det kommer från borgerliga politiker. Däremot är det farsartat att det kommer ifrån moderaterna som i alla väder förespråkar ”valfrihet” och därtill köttkonsumtion.

KD och MUF förslog under 2019 att människor som tvingas leva på försörjningsstöd ska få matkuponger istället för pengar, eftersom de menar att pengar till fattiga går till ”lyxkonsumtion. Denna idé ifrågasattes till och med av den ultraborgerliga tankesmedjan Timbro som menade att det är integritetskränkande och oborgerligt att låta staten bestämma över människors val.

Moderaternas gruppledare i Kalix, Linda Frohm säger i en intervju med SVT att:

Man ska få stöd och hjälp att välja andra alternativ och att få hjälp att förändra livsstilen.

Vilken livsstil Moderaterna menar framgår inte, är det så att fattigdom eller utanförskap kan överbryggas genom att äta mer grönt? Att påstå att förslaget är något annat än överförmynderi och klassförakt är en lögn, det är tydligt vilken bild av människor som behöver försörjningsstöd som Kalix Moderater har och förmedlar. Frohm lyfter att folkhälsan i länet är sämre än rikssnittet och sämst i östra Norrbotten, men att införa grönsakstvång för välbärgade människor finns inte som förslag.

Ett förslag för att höja folkhälsan i Norrbotten skulle enkelt vara att sätta stopp för regionens stålbad med nedskärningar på 700 miljoner utöver alla nedskärningar och nedläggningar som redan gjorts de senaste åren. Detta tillsammans med politisk kamp för höjda statsbidrag till kommuner och landsting för ökad välfärd och minskad stress.

Raymond Stokki

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s