Oljepipeline nedstängd – resultat av kamp

Oljepipelinen Dakota Acess Pipe Line (DAPL) har återigen hamnat i domstol tack vare lång ihärdig kamp från Nordamerikansk urbefolkning och klimataktivister. Men denna gång tvingas även verksamheten till nedstängning under tiden som dess klimatpåverkan ska utredas. I USA har även andra segrar vunnits i den senaste tidens klimatkamp, men aktivister pekar på att det endast är en delseger och att kampen mot stora oljebolag måste fortsätta.


DAPL planerades och byggdes utan seriösa konsekvensanalyser om de katastrofala följder som det kan innebära med att frakta olja genom ett viktigt vattendrag. Oljeledningen korsar Missourifloden två gånger, vilket har varit en av fokusområden för de protester som riktats mot DAPL. Både Siouxstammar och klimataktivister har påpekat risken för oljespill som påverkar livsviktigt dricksvatten. En annan del har varit att ledningen kränker Siouxstammen Standing Rocks marker och framförallt historiskt heliga platser och begravningsplatser.


Siouxstammarna runt om Standing Rock gick tidigt samman och vann ett historiskt samarbete med stöd från alla urinvånarstammar runt om USA, samt stöd från 300 urfolksnationer världen runt. Förutom rasism så är de flesta hoten mot urbefolkningar globalt just frågor som rör klimatet, mestadels angående mark- och vattenfrågor, varför det ofta även involverar klimatrörelsen. Även I kampen mot DAPL så har urbefolkningen gått samman med klimataktivister, vilket gett en solidarisk styrka i kampen mot olje-Goliat.


Under Obama 2016 så nekades DAPL att korsa Missourifloden, projektet skulle undersökas grundligt utifrån miljöpåverkan samt att det skulle utredas alternativa vägar för oljeledningen utan att stöta sig med Siouxstammarnas markrätt. Det tog Trump två dagar som president innan han rev upp beslutet och I mitten av 2017 stod pipelinen färdigbyggd. Det måste dock tilläggas att Obama inte talade om nedstängning på grund av risker eller att det skulle finnas alternativa energikällor till oljan samt att det var på grund av intensiva protester och en massiv blockad mot DAPL-bygget som tvingade gram ett agerande av Obama. Protesterna slogs ner om och om igen av privata vaktstyrkor och polis med hundar, tårgas och vattenkanoner innan Obama kom till beslut.


Frågan om DAPL har varit upp i domstol ett antal gånger där konsekvensanalys påtvingats men det har studsat tillbaka när USACE, en federal och militär ingenjörsmyndighet, menat att de uppnått miljökrav. Nu har dock frågan tack vare kamp från Siouxstammarna och klimatjurister vunnits, i mars lades domen att DAPL ska genomgå nya grundliga analyser om miljöpåverkan och nu har pipelinen fått order om nedstängning till dess att analyser är klara och godkända. DAPL har ett flertal gånger redan läckt olja och företaget bakom Energy Transfer Partners LP har ett register på 349 läckage, spill och andra olyckor sedan 2012.


Kampen mot fossilindustrin och dess rovdrift på miljön, hotet mot allas vårt klimat och imtrången på urfolks rättigheter måste fortsätta med enad och internationell kamp och solidaritet. Något som många aktivister från Siouxstammarna som drabbats av DAPL tillsammans med klimataktivister säger. Domen gällande DAPL kan rivas upp, miljöåtgärder kan sopas under mattan av den oljevurmande Trump administrationen. Domen är en klar vinst av kamp, men innan vi nått ett hållbart samhälle för människor och klimat får vi inte släppa garden mot kapitalismens armé av goliats.


Raymond Stokki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s