Nya provborrningar i Kallak/Gállok stoppas


Offensiv har tidigare skrivit om att Gruvprospekteringsbolaget Beowulf Mining planerat nya provborrningar, Kallak/Gállok i Jokkmokk, till hösten. Som svar på nyheten om provborrningar så restes snabbt ett motstånd där planerna för ett nytt protestläger restes på sidan Kolonierna.se. Nu ställs däremot provborrningarna in, enligt företaget är det på grund av Coronaepedemin.

Provborrningarna skjuts på framtiden, Beowulf meddelar att de dels har svårt att få fram material på grund av Corona-situationen i världen, men även att borrningarna hade inneburit resande, de hade enligt företaget behövt ta in personal från Finland. Därför meddelar företaget nu om att planerna skjuts på framtiden. Det kan dock verka underligt att nu ta ansvar för minskad smittspridning efter att företaget för en dryg månad sedan mitt i en pandemisk katastrof gå ut med planerna för provborrning.

Undersökningstillståndet för Kallak/Gállok löper egentligen ut om cirka ett år, men Riksdagen beslutade nyligen om att frångå, eller ändra minerallagen med en förlängning av nuvarande tillstånd för gruvprospekteringar i ytterligare ett år.

Protestlägret som var planerat 7-9 augusti har inte ännu kommit med information om huruvida det kommer att genomföras eller om det skjuts upp till eventuella framtida händelser som kommer att behöva bemötas med kamp mot gruvbolagens rovdrift.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s