Polarbröds bageribrand – ovisshet för anställda

Polarbröds bageri i Älvsbyn har brunnit ner, ingen person omkom eller skadades men nu utreds frågan som arbetsmiljöbrott och 245 anställda väntar på besked om framtiden. En tragedi för en liten kommun, men företaget ger redan löften om återuppbyggnad. Statsministern och arbetsmarknadsministern besökte även Älvsbyn, men med tunna besked.

Det var natten till den 24 augusti som branden startade i Polarbröds bageri i Älvsbyn. Polarbröd är landets tredje största brödproducent och bageriet i Älvsbyn stod för tre fjärdedelar av produktionen. För en liten kommun som Älvsbyn med ungefär 8100 invånare så var bageriet en av de största arbetsplatserna. Det har jämförts att de 245 arbetare som berördes skulle motsvara att 32 000 personer plötsligt stod utan jobb i Stockholm. Polarbröd har meddelat att alla vikarier får gå och nu inleds förhandlingar med facket om de som har fast anställning.

Förutom tragedin som nu är ett faktum för de anställda och bygden så medförde branden en enorm fara för allmänheten. Alla på bageriet lyckades utrymma, men branden var svårsläckt och det som startade i en produktionskedja fick slutligen hela fabriken att brinna ner. Vägar, skolor och förskolor stängdes av och krisinformation gick ut till allmänheten i Älvsbyn eftersom det fanns risk för gasutsläpp. Bageriet använde ammoniak till kylsystemet vilket förvarades i närheten av branden, vilket kunde lett till giftiga utsläpp. Släckningsarbetet pågick under större delen av veckan

Polarbröd är ett stort företag med moderbolaget Polarbrödsgruppen och två dotterkoncerner som tillsammans har tolv dotterbolag. Karin Bodin som är koncern-vd har uttalat i media tankar på att bageriet ska återuppbyggas i Älvsbyn, vilket även meddelas på Polarbröds hemsida.

Kommunalrådet Tomas Egmark (S) såg förtvivlat på situationen och har uttalat sig om att regeringen borde gå in med stödpaket för kommunen.

I måndags besökte statsminister Stefan Löfven Älvsbyn tillsammans med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Såväl Löfven som Nordmark lovade stöd från regeringen men hur eller vad kom aldrig fram. Nordmark talade om insatser från Arbetsförmedlingen eller utbildningsföretag och i fredags hölls ett möte mellan Regionen, landshövdingen, Arbetsförmedlingen och Polarbröd.

Enligt NSD pressades även statsministern att ge svar i frågan om tillståndet för återetablering av Lavergruvan i Älvsbyn, en fråga som legat på regeringens bord i snart fyra år. Löfven ville inte ge några svar i frågan men det finns en risk att trycket ökar på regeringen att tillåta öppnandet av gruvan i och med den näringslivskris som Älvsbyn nu befinner sig i.

Branden utreds nu som arbetsmiljöbrott med framkallande av fara för annan, ärendet ligger nu hos åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott. Dock kommer utredning av platsen vara svår enligt åklagaren då hela fabriken brunnit ner till grunden.

Raymond Stokki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s