Fortsatta protester mot Sveaskog

Astrid Lindstrand Tuorda utanför Sveaskogs huvudkontor. Foto: Extinction Rebellion

För två veckor sedan arrangerade Extinction Rebellion en protest utanför Sveaskogs huvudkontor i Stockholm. Den senaste veckan har påtryckningar mot sveaskog florerat i sociala medier som hittills pausat Sveaskogs planer på en skogsavverkning. Offensiv har pratat med en av dem som protesterat.

Under protesten och gatuockupationen som hölls i Stockholm, som Offensiv rapporterade om förra veckan, lyftes frågor om samiska rättigheter och skogsbruket. Under den gångna veckan har en mediakampanj och en digital namninsamling spridits mot Sveaskogs planer på avverkning inom Luokta Mávas samebys renskötselområde. Bakom kampanjerna, som går under #StandWithLuoktaMávas, har artisten Sofia Jannok stått och efter att även klimataktivisten Greta Thunberg stöttat kampanjen har Sveaskog meddelat att avverkningarna är pausade.

Bakgrunden till kampanjen är att Sveaskog inte samverkat med Luokta Mávas som motsätter sig avverkningen. Det rör skog med biologisk mångfald, ofta i liknande frågor rör det gammal skog med hänglav som är viktigt bete för renarna vintertid. På den sociala medier-kampanj som spreds stod bland annat:

Sveaskog vill kalavverka 1000 fotbollsplaner naturskog på min sameby – mot vår vilja. Om de tar skogen i vinter, överlever inte våra renar ens till vintern.

Sveaskog backade efter protesterna och skrev på sin sida att de pausar för dialog med samebyn om hur skogsbruk och renskötsel ska kunna samexistera. Därtill lyfter Sveaskog att skogsbrukets förnyelsebara råvara behövs för att nå klimatmålen. Vilket i sig är ett svar på namninsamlingen som pekar på att Sveaskogs avverkning stöter sig med biologisk mångfald och att den går tvärt emot Parisavtalet och en hållbar framtid. Under protesterna har det från olika håll påpekats att det inte är ovanligt att Sveaskog kommer runt regelverk om dialog, när en sameby opponerar sig, genom att helt enkelt sälja av skogen till en privat ägare som inte binds av samma regler och kan avverka utan samebyns vetskap.

Offensiv har även pratat med Astrid Lindstrand Tuorda, en av dem som var med på protesten i Stockholm som ger sin bild av hur samiska frågor går hand i hand med klimataktivism:

– Jag var med för att jag främst vill uppmärksamma regeringen om att vi finns. Motståndet mot nuvarande klimat- och miljöpolitik finns och vi kommer inte att ge oss. Eftersom jag är same så var jag även där för att visa att vår kultur drabbas hårt av exploateringar av samiska marker, till exempel gruvplanerna i Gállok och alla skogsskövling.

”Människans frosseri i prylar och upplevelser är ohållbart.”

Det största problemet för klimatet och miljön anser Astrid vara dagens överkonsumtion. Det som behövs är minskad användning av naturresurser och storskalig, global återvinning av det som tagits ur naturen.

Protesten lyfte även frågan om Sverige måste ratificera ILO 169, konventionen om urfolks rättigheter. Just om denna fråga har Sverige fått svidande kritik internationellt, framförallt på grund av frågor som rör samisk rätt till mark och vatten. Astrid menar att samer idag har väldigt lite att säga till om markfrågor, att villkoren sätts av staten och att den viktigaste frågan handlar om bestämmanderätt till markerna.

– Ska jag vara helt ärlig, så tycker jag att det är väldigt pinsamt att Sverige inte skrivit under ILO 169, när så många andra länder gjort det.Raymond Stokki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s