Hot om skolnedläggningar och storskola

Under förra veckan kom först nyheten om Boden kommuns skolutredning som bland annat föreslår nedläggning av fem skolor samt bygget av en storskola. I lokala medier säger utbildningsnämndens ordförande Sara Nilsson Bruun (S) att politikerna, med pandemin som svepskäl, ska få köra över medborgarna utan dialog. Redan har motståndet börjat mobilisera sig, under torsdagen startade en facebookgrupp ”Nej till skolnedläggningar – Ja till medborgardialog!” som efter bara två dygn redan hade över 400 medlemmar.

Liknande grannkommunen Luleå så väcks nu frågan om förändrad skolstruktur i Boden. Utredningen som lades fram under onsdagen har två förslag på förändringar som innebär skolnedläggningar och en eller ett par storskolor samt ett förslag som innebär att skolorna får vara kvar enligt nuvarande struktur. Dela att lägga ner skolor som innebär att barn inte ges möjligheten att gå skola i sitt närområde samt att göra storskolor, från förskoleklass till och med årskurs 9, möter motstånd främst hos föräldrar och pedagoger men även politiker.

Att en representant för Socialdemokraterna, som är största parti i Boden, dessutom meddelar allmänheten att de kommer att åsidosättas helt och hållet visar på socialdemokratins odemokratiska toppstyrning. Tydligen har S i Boden ingen självbevarelsedrift och har inte lärt sig något av alla misstag som satt Luleås Socialdemokrater i en enorm kris. Sara Nilsson Bruun säger i tidningen NSD att politikerna måste ta ansvaret för medborgarna då pandemin förhindrar bred dialog.

Det finns bara en vinning i storskolor, det är ekonomiskt, även om utbildningsnämndens ordförande påstår att det inte handlar om besparingar. Lärarbristen, som förväntas bli värre, minskar inte av storskolor, det som behövs är kamp för förbättrade arbetsvillkor där ökade resurser är nyckeln. Att kommunen dessutom kastar pengar på konsulter, för att få en rapport, istället för att satsa på skolorna är allt annat än försvarbart. De politiker från kommunfullmäktige som utfrågats i media har alla uttalat sig kritiska till storskola, däribland även S-kommunalrådet Claes Nordmark, men ingen uttalar sig mot skolnedläggningar.

Den viktigaste motpolen är medborgarna som drabbas och som direkt efter nyheten påbörjade mobilisering av motstånd. En facebookgrupp startades, som snabbt växer och i skrivande stund har 460 medlemmar. Under söndagen hölls ett digitalt möte som lade fram förslag på ett program med 11 punkter varför skolstrukturen ska få vara kvar utan nedlagda skolor eller storskolor.

Ett medborgarförslag har även lämnats in som protesterar mot nedläggning av ytterligare skolor i Boden. Några byaskolor har redan lagts ner och frågan är hur många fler som kommer att stå säkert. Dessa omnämns i rapporten men det hänvisas till att utredningen gäller centrumnära skolor och att byaskolorna utreds enskilt.

Raymond Stokki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s