(V)-Politiker hånade fackliga företrädare – krävs på avgång

Kalix: Efter ett digitalt möte trodde ordförande i socialnämnden och en ledamot att de lämnat mötet, men hade bara slagit av kameran. Med ljudet fortfarande på så hånades de fackliga företrädarna i Vision och Kommunal. Nu skriver fler fackförbund gemensamt att det är en enorm förtroendekris, Kommunals ordförande kräver att nämndordföranden avgår.

Ordförande i socialnämnden Katarina Burman (V) är den som nu ställs mot väggen efter att ha uttalat sig kränkande mot fackliga företrädare. Enligt NSDs intervjuer med de fackliga företrädare som varit med på mötet så kallades Visions huvudskyddsombud, tillika ordförande, ”tupp” och hans kvinnliga kollegor i facket kallades för ”hönor som följer efter”. Kommunal kallades för ”det värsta fackförbundet i Kalix” och att ”de bara gnäller och gnäller”.

Mötet då detta utspelade sig var ett möte som facken krävt då socialnämnden beslutat om granskningar i verksamheten. Men beslutet hade förbigått medbestämmandelagen (MBL) och arbetsmiljölagen (AML) som kräver att fack och skyddsombud har rätt till delaktighet. Under mötet deltog sex fackliga företrädare tillsammans med nämndens ordförande samt en ledamot från nämnden.

En gemensam skrivelse har nu kommit från fem fackförbund: Vision, Kommunal, Vårdförbundet, Sveriges Arbetsterapeuter och Fysioterapeuterna. Facken säger att socialnämndens ordförande förbrukat allt förtroende. Därtill har facekn gjort en anmälan till kommundirektören samt socialchefen angående arbetsmiljö-aspekten i frågan och de vill bland annat ha svar på hur förtroendet ska kunna repareras.

Kommunal vill att socialnämndens ordförande avgår och säger att fortsatt samarbete blir omöjligt. Vision kräver ingen avgång, men menar att det inte finns något förtroende för nämndens ordförande längre. Visions ordförande och huvudskyddsombud Benny Rönnqvist, som blev kallad för tupp, kallar det för antifackligt beteende.

Måttet verkar rågat för facken, då hånen och kränkningarna nu framträder som toppen på ett isberg. Vårdförbundet lyfter fram att det inte bara var bemötandet utan ett systematiskt motarbetande. MBL-förhandlingar som uteblivit och en inställning från arbetsgivarsidan, det vill säga kommunen, att skynda igenom förhandlingar och att inte lyssna på arbetstagarnas intressen.

Fallet i Kalix är ett av många som visar på vikten av facklig solidaritet, inte bara bland de fack som är verksamma inom samma område utan även solidaritet från andra fack. Speciellt i en tid då arbetsgivarna blir allt mer aggressiva och samtidigt får uppbackning av de antifackliga lagförändringar som Januariavtalet driver igenom. Det visar även att facken måste vara beredda på att ställa sig upp, med en kraft som endast kan komma från en stark organisering underifrån. Det kanske är lätt att köra över några enstaka förhandlare, men det blir omöjligt för arbetsgivarna att köra över alla på golvet som faktiskt bär upp hela verksamheten och samhället.

Raymond Stokki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s