Lagförslag mot HBTQ-personer i Ghana

Ghana: Ett lagförslag som lagts fram kommer att slå hårt mot HBTQ-personer och mänskliga rättigheter. Den som utpekas som HBTQ eller överhuvudtaget stöttar deras rättigheter kommer att risker upp till 10 års långa fängelsestraff om lagförslaget går igenom. Dessutom kan statligt sanktionerad beteendekorrigering för att ”bota” HBTQ-personer bli den kalla verkligheten.

Ett lagförslag som lades fram i början av augusti får stöd av regeringspolitiker och parlamentsledamöter och kyrkor. Enligt planen kommer förslaget att gå upp till debatt inför lagstiftarna i oktober. Lagförslaget kallas ”Främjandet för Rätta Mänskliga Sexuella Rättigheter och Ghananska Familjevärden”. Sedan tidigare riskerar exempelvis homosexuella i Ghana fängelse upp till tre år, ett straff som sällan används. Däremot finns såväl statlig som social repression mot Ghanas HBTQ-community. Förföljelse och polisrepression är redan verklighet, i början av sommaren uppmärksammades ett fall där 21 HBTQ-aktivister greps för att arrangerat en påstådd olovlig sammankomst och en utdragen rättsprocess försökte få gruppen fängslad. Efter att fallet internationellt uppmärksammats släpptes slutligen aktivisterna mot borgen. Gruppen hade bevakats och när de träffades på ett hotellrum för att hålla ett möte eller workshop slog polisen till. Anledningen var att de hade haft flygblad och böcker med texter som ”kom ut” och ”allt om trans”.

Sedan början av året har situationen blivit allt värre efter att Presidenten Nana Akufo-Addo i december omvaldes till fem fortsatta år. Presidenten har bland annat tidigare i år sagt att samkönade äktenskap aldrig kommer att legaliseras under hans styre. I februari öppnade, de senare gripna, HBTQ-aktivisterna landets första HBTQ-stödcenter men det tvingades stänga på grund av hårt tryck från media, kyrkor samt hatgrupper.

Det liggande lagförslaget som läckt ut kan enligt vissa uppgifter ge HBTQ-personer upp till fem års fängelse och personer som uppmuntrar, informerar om eller på något sätt lyfter fram HBTQ-rättigheter riskerar upp till 10 års fängelse, andra uppgifter säger att samma straff kan utmätas för alla som faller under lagen, det vill säga maxstraffet på 10 år. Även sociala plattformar sägs kunna dömas, därmed slår lagen hårt mot hela samhället. Tillägg i lagen är att HBTQ-personer som döms ska kunna få reducerat eller inget fängelsestraff om de ”frivilligt” anmäler sig för beteendekorrigerande behandling. Med andra ord skrotas mänskliga rättigheter för att införa statlig tortyr mot sexuella minoriteter.

Såväl vår historia som samtid visar att en sådan högerpolitik sällan stannar vid att förfölja och angripa bara en grupp människor; rasism, hot mot kvinnors rättigheter, attacker mot arbetare och deras organisering riskerar följa i spåren av attacken mot HBTQ-personers rättigheter. Organisering underifrån och solidaritet mellan utsatta grupper är det enda som kan stoppa en sådan politik.

Raymond Stokki

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s