Hungerstrejken avbruten – kampen fortsätter

Efter 25 dagars hungerstrejk valde afghanerna som hungerstrejkat utanför Migrationsverket i Boden att avbryta. Genom sina påtryckningar har man vunnit nya tillfällen att höras av migrationsverket och de som deltagit i strejken samt deras familjer får nu hjälp av FARR med sina fall.

Det handlar om att byta taktik och de som hungerstrejkat vill nu återfå energi att koncentrera sig på sina fall och intervjuer med Migrationsverket. Men klart är att kampen för rätt till asyl fortsätter och ingen har gett upp enligt gruppens talesman Ahmad Aklil Khalil.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och Asylrörelsen i Norrbotten har under veckan hört de strejkandes historier om varför de var tvungna att fly Afghanistan. En av dem är Habibullah Ahmadi som flydde på grund av oroligheter i landet samt att han konverterat från Islam till Kristendom och skulle riskera sitt liv om han tvingades återvända.

Abdullah Khatibi pekar på att Migrationsverket misstror asylsökanden.

Rätten till liv var tagna ifrån oss i Afghanistan och därför flydde vi hit. Jag undrar hur Migrationsverket ser på vår situation som om vi själva vore de terrorister, självmordsbombare eller kriminella som vi flydde ifrån.

60-åriga Hossain Ataie flydde med sin familj på grund av att de tillhör folkgruppen Hazarer som förföljs av talibanerna och drivs ifrån betesmarker. En av hans söner mördades i en attack mot azarer, den andre är försvunnen sedan 4 år.

Shapoor Ahmadi menar att Migrationsverkets utvisningsbeslut inte tar hänsyn till den kaotiska situationen i Afghanistan.

Migrationsverket summerar ett krig som pågått i över 30 år i en 3 timmars intervju.

Mohammad Hossaini berättar om hur Migrationsverket inte trott på hans ålder när han flydde som 16-åring.

Migrationsverket vägrade ange mig som omyndig trots att läkare, lärare och även min gode man menade att jag var minderårig. Till slut fick jag inte heller gå till skolan längre.

Rasol Quasimi arbetade i flera år med ett projekt mot Talibanerna. Nu hotas hans fru av utvisning, hon riskerar förföljelse av talibaner på grund av mannens arbete.

Raymond Ohlson Rättvisepartiet Socialisterna & Anna Olofsson Asylrörelsen

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s