Uppmaning till arbetarklassen

FFF logoUngdomarna i FridaysForFuture och Greta Thunberg skriver i ett öppet brev till arbetarklassen: strejka med oss 27 september. Ett krav på vuxenvärlden att agera för att klara Parisavtalet och en framtid för planeten.

2,5 miljoner strejkade den 15 mars, under den första globala klimatdemonstrationen men påtryckningarna på makthavarna måste öka nu menar klimataktivisterna från FridaysForFuture:
– Nästa år, 2020, måste vi ha sänkt utsläppskurvan drastiskt för att ha en chans att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Om detta inte sker riskerar vi fullständig samhällskollaps.

Att ungdomarna uppmanar alla fackföreningar och -förbund att gå med i klimatstrejken, för att sätta press på politiker för en verklig förändring, visar på den enorma medvetenhet som vuxit bland breda skikt av yngre om vad som bör göras och hur. I Sverige har vi under året sett det största fackliga sveket på mycket länge när ledningarna för LO, TCO och SEKO tillsammans med Socialdemokraterna gav bort strejkrätten för att hedra det genomruttna januariavtalet. Fackledningarna och arbetsmarknadsministern har försäkrat att den nya lagändringen inte tar bort rätt att strejka, och till trots kvarstår de facto rätten till den politiska strejken intakt.

Så, sätt fackpamparna åt sidan för nu är det dags att använda denna rätt som ledningarna nu bedyrar ska finnas kvar. För när politikerna sviker är det upp till oss att kräva förändring och framförallt nu då hela vår fortsatta existens, så som den ser ut, hänger på detta. FridaysForFuture skriver:
-Det är fackens uppgift att säkerställa arbetarnas rättigheter och trygghet och en kris som denna kommer medfölja stora ekonomiska förändringar, och problem, om vi inte ställer om. Därför bör fackföreningar gå med oss och uppmana politikerna att genast agera i klimatkrisen.

Ungdomarna har sett styrkan i strejken som vapen för förändring och förstått arbetarklassens styrka i storlek och dess plats som den viktigaste kuggen i produktionen, vinst är inget som skapas av företagare eller banker, det skapas av vårt idoga slit. När vi sätter stopp så svider det i plånboken hos den som sitter högst upp på pyramiden, låt det svida, strejka för klimatet och allas vår framtid den 27 september.

Raymond Stokki

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s