Protestläger mot gruva i Norge

Under sommaren hålls ett protestläger mot Nussirgruvan i Nordnorge som ska bryta koppar. Offensiv har tidigare rapporterat om hur norska högerregeringen tillåtit dumpning av enorma mängder gruvavfall rakt ner i Repparfjorden. Nussirgruvan är ett exempel i raden på satsningar som utåtriktat görs för grön energi, men i själva verket får betalas av natur och miljö.

Företaget Nussir ASA förbereder för en koppargruva i Kvalsund, vid Repparfjorden, i Finnmark. Enligt klimat- och samiska aktivister ska planerna grusas och fjorden ska räddas. De två tunga argumenten mot gruvan är att renbetet i området drabbas av exploateringen och fisket raseras då allt levande i fjorden kommer att drabbas hårt. Enligt experter från Havsforskningsinstitutet skulle dumpning av gruvavfall döda allt bottenlevande och hårt påverka fiskars möjlighet till liv och fortplantning, det skulle röra främst Lax och Torsk. Gruvavfallet i sig tillsammans med kemikalier som används i och med gruvbrytningen är dels giftigt, vilket kan sprida sig under lång tid framöver. Samtidigt som avfallet skulle belägga bottnen med slam som gör marint liv omöjligt.

Nu hålls lägret REDD Repparfjorden av samiska- och klimataktivister, lägret som startade 23 Juni kommer att hållas hela sommaren fram till norska Stortingsvalet i september. Under våren har aktivister tränat civil olydnad och blockader och nu uppmanas även till fler aktioner, förutom deltagande i lägret samt ekonomiska bidrag. Natur og Ungdom (NU) har tidigare hotat med blockader om gruvbrytningen skulle bli av och uppmanar till civilt motstånd. En av NU:s banderoller pekar just på detta med texten: ”Vi lover et helvete! Nei til gruvedumpning i Repparfjord!”.

Vi lover et helvete! Nei til gruvedumpning i Repparfjord!

Natur og Ungdom

Gruvan är en av de exploateringar som görs med hållbarhet som svepskäl, kopparbrytningen följer i spåret av satsningar på grön energi. Men vekligheten är ingen skillnad från innan etablissemanget fick klimatsatsningar på sina läppar, gruvföretag bryter metaller och mineraler för att de kan göra en förmögenhet. Klimatkrisen har endast förändrat marknaden, men världen lider fortfarande under kapitalismens rovdrift på naturen. Dumpningen av avfallet i Repparfjorden, som tidigare rapporterats ska uppgå till 30 miljoner ton, är inte på något sätt en grön satsning. Enligt NU är det endast en procent av det gruvan tar upp som är koppar, med andra ord blir 99 procent av det brutna berget gruvavfall.

Ett dubbelt ingrepp på natur och miljö, som Nussirgruvans brytning och dumpning av avfall innebär, borde bytas ut mot utvecklad återvinning av viktiga metaller. Men framförallt så kan inte en kapitalistisk marknad styra, ständig tillväxt är inte gångbart med klimatet, naturen eller människan. Vi har inte råd att maximera vinster för de som redan är rika, allas vår möjlighet till fortsatt liv kräver att vi övergår till ett system som sätter verkliga behov först.

Runtom världen går urfolk och klimatrörelsen samman för att insikten om att solidaritet och förenad kamp visar vägen. Men kampen måste breddas, kampen för kulturell överlevnad hänger ihop med kampen för att rädda planeten, den hänger likaväl ihop med människors rätt till jobb och välfärd. Aktivister från kampen för att rädda Repparfjorden drar redan paralleller till den historiska kampen för Altaälven. Och det finns hoppfullhet: över 4000 personer har skrivit upp sig på en aktionslista för att hjälpa till med aktionerna mot dumpning av gruvavfall på fjordens botten.

Raymond Stokki

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s