COP 19: klimatmöte i akut kris

Under veckan har det 19:e klimatmötet i Warszawa ägt rum och frågan är huruvida kapitalismen kan rädda klimatet. Nu ska världens politikertoppar återigen försöka enas inför det nya klimatavtal som planeras bli klart 2015 i Paris. Samtidigt som världens kapitalister fortsätter plundra miljön pekar alla siffror på en fortsatt uppvärmning av planeten med katastrofala följder.

FN:s klimattoppmöte COP 19 öppnades förra tisdagen och avslutas på fredag (en dag efter detta nummer av Offensiv kommer ut). Efter fiaskot i Danmark 2009 och tomma löften de senaste åren har vi under veckan kunnat se verkligheten av kapitalismens miljöpolitik med katastrofen i Filippinerna. Samtidigt som politikerna ryggdunkar sig själva eller leker pajkastning så dör ett barn av svält var tionde sekund, 10 000 har dött i översvämningarna i Filippinerna, 770 miljoner lever utan tillgång till rent vatten och uppvärmingen ökar. Frågan som världen måste ställa sig är inte hur många procent Sverige sänkt koldioxidutsläpp, utan om det ens är möjligt för kapitalismen att rädda jorden ur klimatkrisen?

Polen, kolgiganten får hela miljömötet att likna en parodi, att världens ledare och miljövetare träffas i ett land som vägrar underställa sig verkligheten att alla siffror visar på ökande global uppvärmning, fortsatta miljökatastrofer och en förödande framtid för vår planet. Polen har världens tredje största kolkraftverk, efter Kina och Taiwan, och står enligt en WWF-rapport från 2007 ensamt som Europas största källa till koldioxidutsläpp med över 30 miljoner ton per år. Men Polen eller något annat europeiskt land nämns sällan av politiker eller mainstreammedia som något problem, om någon ska beskyllas så är det främst Kina som hamnar under giljotinen. Reinfeldt och borgarligan klappar sig gärna på axeln för att visa hur duktiga Sverige är på att minska utsläppen och säger samtidigt att vi inte ska ta ansvar före Kina gjort sitt. Men sanningen är att Sverige har högre mängd utsläpp per person än vad Kina har. Sverige har ett mål på att minska utsläppen med 40 procent till år 2020, men i verkligheten handlar det om ungefär 26 procent då resten kompenseras genom att köpa utsläppsrättigheter från andra länder.

Miljöministern Lena Ek skyller också gärna på andra men har i intervjuer inte kunnat svara på frågor om svenska miljömål eller -lösningar. Hon deltar i den svenska delegationen på miljömötet men eftersom hon sitter i (C)entrum av det kapitalistiska etablissemanget kan hon lika lite som andra delegationer komma med hållbara lösningar. I ett kapitalistiskt system där vinsten kommer främst och behoven sist (om de ens existerar) finns inget utrymme för de åtgärder som krävs. Trots väntade tsunamis och tyfoner hade inte Filippinerna satsat på infrastruktur. När IPCC:s rapport (se Offensiv nr 1069) tidigare i höstas pekade ut människans åverkan och koldioxidutsläpp som den största boven bakom klimatkrisen kunde Polen samtidigt hävda sig som ekonomisk makt.

Global uppvärmning och koldioxidutsläpp var temat för klimatpanelens rapport som låg till grunden för klimatmötet men katastrofen i Filippinerna har även legat nära till hands för diskussionerna. Filippinernas delegat Yeb Sano inledde klimatmötet med en annorlunda hungerstrejk, hen lovade att inte äta något under mötet för att understryka vikten i att världen måste lösa klimatkrisen. Australiens miljöminister protesterade tvärtom med att stanna hemma för att avskaffa miljöskatter och backas upp av premiärministern som avfärdar klimatforskning som ”strunt” och densamme skyndade sig att avskaffa klimatkommissionen efter att valet var vunnet.

Enda lösningen och ett meddelande till klimataktivisterna som befinner sig utanför klimatmötet är att enas under parollen ”samhällsomställning – för behov inte efter vinst”. En total omvandling av samhället från kapitalisternas rovdrift till miljöns och människors behov, ett första steg är att förstatliga fordonsindustrin för en omställning till klimatvänliga fordon och därtill gratis kollektivtrafik. Men det är idéer som du aldrig kommer att höra ur miljöministrars munnar i dagens system.

Raymond Ohlson

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s