Nazistsekt misshandlar ungdomar i Boden

Den nazistiska terrorsekten Nordiska motståndsrörelsen (NMR) möts av ett folkligt motstånd i Boden, under vilket de till synes krackelerar. Den senaste veckan har tre fall av misshandel uppstått där nazister gått till fysiskt angrepp på unga som stått upp mot NMR. Därtill möttes NMR:s torgmöte av massivt motstånd från bodensarna.

Nazistiska NMR har fått igenom tillstånd att hålla valstuga i Boden, där de ställer upp i  kommunvalet, vilket polisen självfallet godkänt. Nätverket Boden Mot Rasism har lämnat in en överklagan på tillståndet tillsammans med en namninsamling på över 700 namn. Såväl boden Mot Rasism som Offensiv har varnat för att nazisternas blotta närvaro är ett hot mot alla som inte håller med eller passar in i NMR:s fascistiska ramar. Under hela den gångna veckan har NMR hållit sitt valtält uppe med ständigt beskydd av ett flertal poliser.

Torsdag förra veckan hade skolungdomar vid två tillfällen besökt NMR:s valtält på gågatan, bland annat så hade de frågat ut nazisterna om deras syn på HBTQ+-frågor och rasism. Vid ett tillfälle hade NMR:s listetta 71-åriga Bo Nilsson gått till fysisk attack mot en 15-åring och senare under dagen hade även Simon Holmqvist (från NMR:s huvudredaktion) slagit en 13-åring. Attacken mot 13-åringen uppmärksammades av lokalmedia som bland annat tog upp att en restaurangägare hade hoppat mellan för att freda 13-åringen från nazistens slag. Det stod även snabbt klart att polisen endast avlägsnat 13-åringen för att hen efter attacken spottat mot Holmqvist, därefter hade polisen skamligt nog avlägsnat alla ungdomar från gågatan samtidigt som nazisterna fick fortsätta sin propagandaspridning från valtältet.

I och med attackerna väcktes många röster till liv med stark kritik mot polisens agerande, detta ledde till en kulmen under lördagen så Boden Mot Rasism uppmanat till protest mot NMR:s planerade torgmöte. Ett hundratal bodensare och antifascister mötte ca 15 nazister och en polisinsats med ett 30-tal poliser och kravallstaket sattes in för att hålla motdemonstrationen på avstånd. Styrkeförhållandena visar på ett totalt fiasko för NMR som ständigt måste samla större delen av norra Sveriges nazister för att skrapa ihop till en samling.

Efter torgmötet satte nazisterna upp sitt valtält på gågatan där de möttes av en mindre samling antifascister, däribland en grupp barn och ungdomar. Strax därpå konfronterades Bo Nilsson med en fråga av en 16-åring, varpå Nilsson slog 16-åringen med sikte på strupen. Nilsson blev blixtsnabbt övermannad av polis samt förhörd och kort därefter frisläppt men avvisad från platsen. Nazisterna fick därefter i vanlig ordning fortsätta sin propagandaspridning medan polisen avvisade alla ungdomar från gågatan.

Att nazister gång på gång får misshandla barn och ungdomar visar på polisens ovilja att agera mot nazister. Föga förvånande av ett verktyg för den kapitalistiska staten men ytterst osmakligt och otaktiskt. Risken för större protester är hög när polisen tappat mer och mer av sitt anseende hos vanligt folk. Här finns även det politiska tomrummet att lyfta fram de bakomliggande faktorerna med högerpolitikens nedskärningar samt normaliseringen av SD:s rasism som tillsammans drabbar vanligt folk med splittring kantat med utvisningar till krig och förtryck.

RS Boden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s